Zakelijk

Verzekerd tegen digitale auto inbraak?

Autoverzekering nieuws

Verzekerd tegen digitale auto inbraak?

3 minuten leestijd
Vaak denkt u bij een inbraak in de auto aan kapotgeslagen ruiten en geforceerde contactsloten. Echter is dit niet meer van deze tijd. Niet alleen rijden er nu ontzettend veel hypermoderne auto’s rond, ook is de software om in dergelijke auto’s in te breken gemoderniseerd. Een auto-inbraak of diefstal van uw auto zal dus vaker op digitale wijze plaatsvinden, waarbij geen gebruikssporen achtergelaten worden. Bij de meeste verzekeraars kunt u hiervoor geen (volledige) schade claimen. Het is dus van belang dat u voorkomt dat u slachtoffer wordt van digitale auto-inbraak.

Wat is digitale auto-inbraak?

De meeste auto’s zijn voorzien van contactloze sleutels. Hiermee kunt u de portieren van uw auto automatisch openen wanneer u met de sleutel in de buurt van uw auto komt. Ook is het mogelijk om contactloos de auto te starten. Dit komt door de communicatie tussen het systeem in uw auto en de sleutel. De communicatie vindt plaats door het zenden van signalen. Wanneer deze signalen worden onderschept door een derde kan de auto dus zonder uw weten worden geopend. Deze manier van inbreken laat ook geen braaksporen achter waardoor het moeilijk wordt voor u om te bewijzen (aan uw verzekeringsmaatschappij) dat er daadwerkelijk is ingebroken.

De schade veroorzaakt door een auto-inbraak valt alleen onder de dekking van een beperkt casco of een allrisk autoverzekering. Echter stellen veel verzekeraars als voorwaarde dat u de diefstal moet kunnen aantonen met braaksporen. Een auto-inbraak zonder braaksporen valt dus niet onder de dekking van uw autoverzekering.

Inboedelverzekering

Wel vallen sommige gestolen spullen uit uw auto onder de buitenhuisdekking van uw inboedelverzekering. Denk hierbij aan spullen zoals uw navigatiesysteem. Maar ook hierbij geldt dat de auto sporen van inbraak moet tonen. Het is bij een auto-inbraak zonder braaksporen dus vaak niet mogelijk deze spullen te claimen via uw inboedelverzekering. Heeft u een auto die voorzien is van een contactloze sleutel? Dan is het belangrijk u de nodige voorzorgsmaatregelen treft.

 

Enkele tips om digitale auto-inbraak te voorkomen:

  • Controleer altijd of de auto echt op slot zit.

Soms wordt het signaal van uw slot alvorens verstoord waardoor uw auto helemaal niet op slot gaat. Hierdoor kunnen de inbrekers gemakkelijk de auto in wanneer u uit het zicht bent. Laat ook geen waardevolle spullen achter en zorg voor een goede beveiliging van de auto.

 

2.Laat het contactloos openen uitzetten.

De veiligste optie voor uw auto is het uitzetten van het contactloos openen. Hierdoor zal u wel handmatig uw auto moeten openen, maar u bent wel verzekerd dat er geen signalen meer worden verzonden die mogelijk worden onderschept. De keyless entry kunt u niet zelf uitzetten, hiervoor moet u contact opnemen met uw dealer. Zij hebben de benodigde software hiervoor. Ook kunt u om een bewijs vragen zodat u aan uw verzekeraar kunt aantonen dat het is uitgeschakeld, mocht het toch eens misgaan.

3.Installeer een alarmsysteem.

Vaak zit dit al in nieuwere auto’s, maar het wordt door een verzekeraar vaak ook verplicht gesteld: een alarmsysteem in de auto. Wanneer er toch wordt geprobeerd in te breken, dan zal het alarm afgaan. Andere tips zijn om uw auto op een goed verlichte plek, met goed zicht op de auto, te parkeren. Hoe meer uw auto in het zicht staat, hoe minder uitnodigend het is voor inbrekers.

4.Een goede autoverzekering.

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een digitale auto-inbraak heeft u de meeste kans dat de schade vergoed zal worden met een allrisk autoverzekering. Een WA-verzekering zal u niet helpen. Heeft u nog geen autoverzekering of wilt u weten of u bij een ander voordeliger uit bent? Neem dan een kijkje op verzekering.nl en vergelijk de verschillende verzekeraars. Lees voor het afsluiten van een autoverzekering altijd de voorwaarden goed na en bekijk wat je verzekeraar voor voorwaarden stelt bij het claimen van schade bij digitale auto-inbraak.

Wilt u voor uzelf alle autoverzekeringen vergelijken en de beste vinden die bij u past? Dat kunt u met onze vergelijker op de website.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven