Zakelijk

Vergoeden zorgverzekeraars EHBO cursus?

Zorgverzekering nieuws

Vergoeden zorgverzekeraars EHBO cursus?

3 minuten leestijd
Een ongeluk zit in een klein hoekje en het geeft een fijn gevoel als je weet wat je dan moet doen. Van een schaafwond tot reanimeren, je leert het allemaal op een EHBO cursus. Maar wordt dit vergoed?

EHBO

Eerste Hulp Bij Ongelukken komt altijd wel een keer van pas. Ook voor de mensen om je heen is het goed als je EHBO kunt toepassen. We weten allemaal wel ongeveer wat we moeten doen bij een wond, maar hoe zat het ook alweer met een kneuzing? En moet een brandwond gekoeld worden met koud water of juist niet? Je leert het op een van de EHBO cursussen die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

Verschillende EHBO cursussen

Er worden EHBO cursussen aangeboden door verschillende aanbieders. Een bekende aanbieder is het Rode Kruis. Hier kunnen zowel kinderen als volwassenen een cursus volgen. Dit kan zowel online als op locatie. EHBO is belangrijk voor alle leeftijden, daarom zijn er cursussen voor kinderen en volwassenen. Cursussen kunnen bijvoorbeeld gevolgd worden met het hele bedrijf of de hele klas.

Wat houdt een EHBO cursus in?

Meestal kun je kiezen welke onderdelen er worden behandeld tijdens een cursus. Een cursus met de basisonderdelen bestaat uit het behandelen van verschillende soorten wonden. Ook leer je wat je het beste kunt doen bij letsel aan botten, spieren en gewrichten en andere ongelukken.

Daarnaast is het verstandig om ook te kiezen voor het onderdeel reanimatie en het leren gebruiken van een AED apparaat. Met dit apparaat kan vaak het hart weer op gang worden gebracht bij een hartstilstand. Uit onderzoek is gebleken dat ruim tweederde van de Nederlanders die geen verstand heeft van reanimatie het AED apparaat niet durft te gebruiken. En dit terwijl het apparaat precies vertelt wat je moet doen en er levens mee gered kunnen worden. Reanimatie is een van de meest essentiële onderdelen van EHBO en daarom verstandig om te volgen.

Kosten EHBO cursus

Door de grote variatie aan cursussen zijn er ook grote verschillen in prijs. Zo zijn er al online cursussen van 2,5 uur voor 25 euro, maar er worden ook cursussen aangeboden van 20 uur. Dit zijn praktijklessen en zo’n cursus kan bijna 300 euro kosten. Als je alleen de basis wil weten inclusief reanimatie, betaal je rond de 75 euro.

Let wel op: soms zit er een vervaldatum vast aan een certificaat en moet er een herhaalcursus worden gevolgd. Op deze manier blijft de cursist op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Vergoeding

Een EHBO cursus doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Hoe meer mensen een EHBO cursus volgen, des te sneller kan er (op straat) hulp worden verleend. Dit scheelt ambulance- en ziekenhuiskosten. Hier heeft de verzekeraar ook baat bij, omdat zij dan kosten besparen. De basisverzekering vergoedt meestal geen EHBO cursussen, maar aanvullende verzekeringen vaak wel.

Kijk altijd in de polisvoorwaarden. De bedragen die vergoed worden verschillen tussen de 100 en 200 euro. Soms staat specifiek aangegeven dat een EHBO cursus wordt vergoed, maar sommige verzekeraars vermelden dat zij meerdere gezondheidscursussen vergoeden tot een bepaald bedrag. Vergelijk verschillende verzekeringen op Verzekering.nl om erachter te komen welke verzekering voor jou het beste is.

De cursist dient de cursus wel eerst zelf te betalen. Als de verzekeraar vergoedt, kun je na het betalen van de cursus de kosten bij de verzekeraar declareren.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven