Zakelijk

Autoverzekering tegen vandalisme en diefstal

Autoverzekering nieuws

Autoverzekering tegen vandalisme en diefstal

4 minuten leestijd

Als je een auto hebt, denk je liever niet aan de risico’s diefstal en vandalisme. Toch komen deze twee vormen van schade veel voor in Nederland. Zo zijn er in het afgelopen jaar bijna 6.000 auto’s gestolen en wordt er jaarlijks voor miljoenen aan schade aangericht door vandalisme. Diefstal of vandalisme kan iedereen overkomen, hoe voorzichtig je ook bent met je auto. Daarom is het slim om van tevoren jezelf goed in te dekken met een autoverzekering. De autodekkingen: WA- beperkt casco en allrisk beschermen je in veel situaties tegen de financiële gevolgen van diefstal of vandalisme. Lees gerust verder. In dit artikel zullen we je meer informatie geven over diefstal, vandalisme en autoverzekeringen.

Wat te doen bij diefstal van je auto?

Is je auto gestolen? Dan is het van belang dat je zo snel als mogelijk aangifte doet van autodiefstal. Je kunt hiervoor het Aangifteloket Gestolen Voertuigen raadplegen. Hiervoor moet je je verzekeringsgegevens en je kentekenbewijs bij de hand houden. Ook vergroot je op deze manier de kans op het terugvinden van je auto. Diefstal van je auto wordt vaak vergoed, als je een beperkt casco of allriskverzekering hebt afgesloten. Wel is het noodzaak dat je je verzekeraar en de politie zo snel als mogelijk op de hoogte stelt van de diefstal van je voertuig. Alleen dan ben je niet zelf aansprakelijk voor de schade. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan word je slechts gedekt voor schade die je bij anderen toebrengt.

Autoschade door vandalisme

Schade aan je auto wil je het liefst vermijden. Echter kan het weleens voorkomen dat iemand bewust schade aan je voertuig toebrengt. Dit wordt ook wel vandalisme genoemd. Dit kan niet alleen oneerlijk aan voelen, maar kan ook flink wat kosten met zich meebrengen. En wie moet daarvoor opdraaien? Jij natuurlijk. Of toch niet? In bepaalde situaties kan een autoverzekering bescherming bieden tegen vandalisme. Schade aan je auto door vandalisme heb je niet altijd in de hand. Daarom is het goed om de polisvoorwaarden van je autoverzekering te raadplegen om te checken in welke situaties je wel of niet gedekt bent.

Welke dekkingen vergoeden schade door vandalisme?

Het afsluiten van een autoverzekering is niet alleen verplicht, maar ook zeer verstandig. Een autoverzekering kan namelijk bescherming bieden tegen vandalisme. Dit is echter wel afhankelijk van het type dekking dat je hebt. De soorten dekkingen die doorgaans dekking bieden tegen vandalisme zijn:

  • Allriskverzekering: Hierbij ben je naast schade die je toebrengt aan anderen, ook verzekerd voor schade aan je eigen voertuig. Deze verzekering biedt de meest uitgebreide dekking tegen schade zoals diefstal en vandalisme. Ook als je auto opzettelijk beschadigd raakt door anderen zoals krassen of het vernielen van je eigendommen, zal je verzekeraar de kosten van schade (verminderd met het bedrag van het eigen risico) vergoeden.
  • WA- Beperkt casco: Deze dekking is een minder uitgebreide dekking dan de allriskverzekering. Echter kan deze dekking je ook bescherming bieden tegen bepaalde vormen van schade aan je eigen voertuig zoals brand, inbraak, diefstal, en in sommige situaties ook vandalisme.
Wat te doen bij vandalisme aan je auto?

Vandalisme is er in verschillende vormen en maten. Zo kan je te maken hebben met een klein krasje op je auto, of kan het voorkomen dat je auto door vernieling total loss wordt verklaard. Heb je te maken met vandalisme aan je auto? Dan is het verstandig om een melding te maken bij de politie, ongeacht het type vandalisme. Aangifte bij de politie kun je zowel telefonisch als online doen. Verder kan het verstandig zijn om te voorwaarden te bekijken van je verzekering. Het kan namelijk voorkomen dat vandalisme niet vergoed wordt door je verzekeraar.

Gaat vandalisme ten koste van mijn schadevrije jaren?

Heb je autoschade door vandalisme? Dan gaat dit vaak ten koste van je schadevrije jaren. Dit betekent dus ook dat dit effect heeft op je opgebouwde no-claim korting. Om deze reden kan het slim zijn om de reparatie van kleinere vormen van vandalisme zelf te bekostigen. Zo kun je een verhoging van je autopremie voorkomen.

Autoverzekering tegen diefstal en vandalisme afsluiten

Autodiefstal of vandalisme aan je auto kan erg vervelend zijn. Door van tevoren jezelf goed in te dekken met een WA- beperkt casco of allriskdekking kun je jezelf echter veel kosten en hoofdpijn besparen. Ben je op zoek naar een WA- beperkt casco of een allriskverzekering? Dan kun je op Verzekering.nl goed terecht. Wij maken gebruik van een simpel te gebruiken vergelijkingstool, waarmee je de best passende autoverzekering tegen scherpe premies kunt vergelijken met elkaar. Zo kun je een goed inzicht krijgen in de verschillende premies, verzekeraars, voorwaarden en dekkingen. Bekijk wat er mogelijk is voor jouw autoverzekering en maak gebruik van onze vergelijker.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven