Zakelijk

Strengere straffen voor rijden onder invloed: wat zijn de gevolgen voor autoverzekeringen?

Autoverzekering nieuws

Strengere straffen voor rijden onder invloed: wat zijn de gevolgen voor autoverzekeringen?

4 minuten leestijd

Nederland heeft de beste wegen van heel Europa. Toch raken er door ongelukken in het verkeer flink wat mensen gewond. Zo raken er op jaarlijkse basis ongeveer 430.000 mensen betrokken bij een ongeluk in het verkeer, en overlijden er ongeveer 800 mensen per jaar door een verkeersongeluk. Een deel van deze verkeersongevallen is toe te wijden aan het roekeloos rijgedrag. Roekeloos rijgedrag: te snel rijden of rijden onder invloed van drugs, drank of medicijnen. De straffen voor het rijden onder invloed kunnen fors zijn. Daarnaast kan het rijden onder invloed ook gevolgen hebben voor je autoverzekering. Hoe zit dat precies? In dit artikel zullen we je meer informatie geven.

Waarom is rijden onder invloed gevaarlijk?

Alcohol heeft veel invloed op je rijgedrag. Zo heeft alcohol een verdovend effect op de werking van je hersenen. Daarnaast wordt je reactietijd langzamer en je concentratie slechter, waardoor de kans op een ongeluk aanzienlijk wordt vergroot. Op bepaalde verkeerssituaties kun je mogelijk minder goed anticiperen en inschattingen maken, waardoor je vaak te laat reageert. Als gevolg hiervan zal je dan schade krijgen aan je auto door een botsing. Dit heeft dan weer gevolgen voor je autoverzekering.

Boete rijden onder invloed

Wanneer je rijdt in het verkeer nadat je te veel alcohol hebt gedronken, heet dat rijden onder invloed. Het rijden onder invloed onder invloed is niet alleen stom en onverstandig, maar kan ook de levens van jou en de mensen om je heen in gevaar brengen. Het rijden onder invloed is een misdrijf, die een strafblad tot gevolg heeft.

Wat de precieze straf zal zijn voor het rijden onder invloed is sterk afhankelijk van factoren zoals het type voertuig, rijervaring van de veroorzaker en de hoeveelheid alcohol de bestuurder gedronken heeft. Volgens de wet mogen ervaren bestuurders niet meer dan 0,5 ‰ in hun bloed hebben. Voor onervaren bestuurders gelden er echter strengere regels. Zij mogen niet meer dan 0,2 ‰.

Wat zijn de straffen voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval?

Roekeloos rijgedrag kan resulteren in het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De straf voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval kan sterk variëren van een

  • Boete
  • Ontzegging van de rijbevoegdheid
  • Zelfs een gevangenisstraf.

Bij het bepalen van je straf wordt er onderscheid gemaakt in een overtreding van de wet of een misdrijf. Bij een overtreding, krijg je een relatief lichte straf opgelegd. Dit kan bestaan uit een boeten van € 3.900 en/of een maximale rijontzegging van maximaal 2 jaar.

Wanneer je schuldig wordt bevonden van een misdrijf, kun je een beduidend zwaardere straf opgelegd krijgen.

  • Zo kan je een boete van boven de € 20.000 en een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar opgelegd krijgen.
  • Bij extreem gevaarlijk rijgedrag kan de rechter het maximale strafmaximum met de helft verhogen.

De gevolgen voor rijden onder invloed voor autoverzekeringen

Richt je schade aan bij anderen? Dan zal je WA- verzekering altijd de schade vergoeden, ook als je door overmatig alcohol gebruik schade hebt aangericht. Je verzekeraar is wettelijk verplicht om dit te doen. Veel verzekeraars hebben echter een alcoholclausule. Dit houdt in dat de kosten in het geval van schade worden vergoed bij de tegenpartij, maar dat je verzekeraar vervolgens de kosten zal verhalen op jou.

Heb je een WA- beperkt casco of een allriskverzekering? Dan wordt de schade aan je eigen auto normaal gesproken ook gedekt. Echter zal de verzekeraar niets uitkeren, wanneer je te veel alcohol gedronken hebt. Je zult in het geval van schade dus zelf voor de kosten moeten opdraaien. De kosten kunnen hierbij wel oplopen tot in de duizenden euro’s. Daarnaast heeft een verzekeraar ook het recht om je autoverzekering te beëindigen in deze situatie. Wanneer dit gebeurt, ben je onverzekerd en kan dit negatieve gevolgen hebben bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering.

Passende autoverzekering online afsluiten

Het is natuurlijk altijd verstandiger om alcohol over te slaan, als je na wat gezelligheid ook nog moet gaan rijden. Kies je ervoor om wel te drinken? Zorg ervoor dat je drinkt met mate of zorgt voor een bob. Het rijden onder invloed kan erg gevaarlijk zijn en kan flinke gevolgen/ straffen hebben voor je autoverzekering.

Ben je op zoek naar een passende autoverzekering? Dan kun je goed terecht op Verzekering.nl. Via Verzekering.nl geven we je de mogelijkheid om verschillende autoverzekeringen in Nederland te vergelijken met elkaar. Dit kan snel en eenvoudig, waardoor je binnen enkele drukken op de knop een verzekering kunt vinden die goed aansluit bij je wensen en behoeften. Wil je een goedkope en passende autoverzekering afsluiten? Bekijk dan wat er mogelijk is voor jou op Verzekering.nl. Vul gerust onze vergelijker in.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven