Plastische cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie: wat wordt er vergoed?

Zorgverzekering nieuws

Plastische cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie: wat wordt er vergoed?

2 minuten leestijd
Een behandeling bij de reconstructieve chirurg wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekering. Wanneer het gaat om een plastische cosmetische ingreep waarbij geen medische noodzaak is worden de kosten niet vergoed. In Nederland worden er jaarlijks 400.000 cosmetische ingrepen gedaan. Wat is het verschil tussen plastische cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie? Wat wordt er wel en wat wordt er niet vergoed?

De kosten van plastische cosmetische chirurgie of reconstructieve chirurgie kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Het is dus goed om te weten wat de zorgverzekering wel en niet vergoed.

Verschil

Het verschil tussen beide behandelingen is groot. Bij plastische cosmetische chirurgie gaat het er eigenlijk om er na de behandeling mooier uit te zien. Vaak gaan cosmetische ingrepen over perfectie van het lichaam. Voorbeelden van cosmetische ingrepen zijn bijvoorbeeld lipfillers, een borstvergroting of injecties zoals botox. Bij reconstructieve chirurgie gaat het om het verbeteren van de functie en vorm van het lichaam. Hierbij kun je denken aan een hazenlip, een aangeboren afwijking, herstellen van schade aan het lichaam na een ongeluk of een borstreconstructie na een borstamputatie. In tegenstelling tot plastische cosmetische ingrepen gaat het bij reconstructieve chirurgie om een medische behandeling.

 

Wordt reconstructieve chirurgie vergoed?

Reconstructieve chirurgie die is bedoeld om een aangeboren misvorming of afwijking te corrigeren wordt vergoed vanuit de [1]basisverzekering. Om de zorgverzekering de kosten van de reconstructieve chirurg te laten dekken is er een medische noodzaak nodig. Zonder de chirurgie zal de persoon een functiebeperking hebben. Vaak gaat het bij reconstructieve chirurgie om mensen die door kanker of een andere ziekte een deel van hun lichaam hebben moeten inleveren. In Nederland mag reconstructieve chirurgie bij jongeren onder de 18 jaar.

Worden plastische cosmetische ingrepen vergoed?

In de meeste gevallen worden cosmetische redenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor plastische chirurgie heb je altijd een verwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist. Bij cosmetische ingrepen krijg je in de meeste gevallen geen verwijzing van de huisarts of medisch specialist, en worden de kosten dus niet vergoed. Een plastische cosmetische ingreep die wel vergoed wordt is een reconstructie van een borst na een operatie wegens borstkanker. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn voor een plastische cosmetische ingreep zonder medische noodzaak.

 

Alle informatie over wat de zorgverzekeraar betaald als het gaat om plastische cosmetische ingrepen of reconstructieve chirurgie vind je op de Rijksoverheid site.

 

 


[1] Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het basispakket van de zorgverzekering wordt jaarlijks door de overheid bepaald en geldt voor alle zorgverzekeraars.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven