Zakelijk

Ontwikkeling eigen risico en zorgverzekering in 2023

Zorgverzekering nieuws

Ontwikkeling eigen risico en zorgverzekering in 2023

3 minuten leestijd

Ontwikkeling eigen risico en zorgverzekering in 2023

In het komende jaar zullen er een aantal veranderingen plaatsvinden met betrekking tot het eigen risico van de zorgverzekering in 2023. Zo zal het eigen risico per behandeling in 2023 niet hoger worden dan € 150. Is dat goed of slecht nieuws? Het creëren van een maximum eigen risico van € 150 zal betekenen dat een persoon, die slechts 1 keer een dure behandeling in het ziekenhuis ondergaat, aan het einde van de rit goedkoper uit zal zijn. Het cabinet heeft deze maatregeling getroffen met als hoop circa 200 miljoen euro te besparen in het komende jaar.

Wat is het eigen risico?

Allereerst, Wat is het eigen risico? Met het eigen risico kun je een gedeelte van de zorgkosten laten betalen door de mensen, die zich laten verzekeren met een zorgverzekering. Door het toepassen van een eigen risico, worden mensen gedemotiveerd om te spoedig medische kosten te maken, omdat ze eerst zelf een flink bedrag moeten neerleggen uit hun eigen portemonnee. Echter heeft niet iedereen het privilege om een keuze te maken of ze wel of niet zorgkosten maken. Soms moet iemand een noodzakelijke medische behandeling ondergaan. In dit geval kun je niet aan het eigen risico ontkomen.

Wat is de situatie nu rondom het eigen risico van de zorgverzekering?

Wat is de situatie nu? Om het verschil goed te kunnen benadrukken, zullen we eerst een blik werpen op hoe de situatie nu is. Op dit moment is het zo dat als iemand op nu (in januari) een dure behandeling in het ziekenhuis ondergaat, al gelijk zijn/haar eigen risico opgebruikt. Dit heeft als gevolg dat de zorg voor de rest van het jaar ‘gratis’ is voor die persoon. Met deze maatregel zal er echter verandering worden gebracht met betrekking tot het eigen risico. Als je slechts één keer gebruik maakt van een medische-specialistische behandeling, zal je zelf niet meer dan € 150 hoeven te betalen uit je eigen zak. Wanneer de nieuwe regeling ingaat, is nog niet bekend.

Waarom heeft het cabinet deze maatregelen getroffen?

Deze maatregelen komen misschien onverwacht, maar ze zijn niet zonder bedachten redenen opgesteld. Door deze regeling zullen naar verwachting bijna 1 miljoen mensen ongeveer € 100 per maand minder betalen aan eigen risico in vergelijking met de huidige situatie. Niemand zal in de nieuwe situatie duurder uit zijn, omdat het totale bedrag van het eigen risico niet zal veranderen. Door de nieuwe regeling wordt er verwacht dat de zorgkosten, als ook de premies zullen zakken. Mensen die gebruikmaken van zorg zullen over een langere periode worden gedwongen om goed na te denken over de noodzaak van een behandeling, omdat ze bij elke behandeling een bedrag van € 150 moeten betalen. In de huidige situatie wordt het volledige eigen risico al opgebruikt, waardoor de mensen die gebruikmaken van zorg de overige maanden van het jaar van ‘gratis’ zorg genieten. Met de nieuwe regeling wordt een besparing van 200 miljoen euro’s verwacht.

Hoe kan ik een goedkope zorgverzekering vinden?

Een goedkope zorgverzekering afsluiten is niet vanzelfsprekend. Er zijn namelijk veel verschillende zorgverzekeraars, premies en dekkingen. Toch zijn er een aantal manieren om een goedkope zorgverzekering te vinden. Om het kort en overzichtelijk te houden hebben we hieronder een aantal tips voor je neergezet:
1. Lees goed de voorwaarden van een polis door, zodat je goed weet waar je aan toe bent.
2. Kijk of er verzekeraars zijn die kortingen geven.
3. Maak gebruik van een vergelijkingssite zoals Verzekering.nl. Verzekering.nl is een onafhankelijke en professionele vergelijkingssite, waarbij je de goedkoopste en beste verzekeringen met elkaar kunt vergelijken, zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Waarom een zorgverzekering bij Verzekering.nl?

Als je de beste deals wilt hebben voor je zorgverzekering, is het van belang dat je verschillende verzekeringen en verzekeraars vergelijkt met elkaar. Echter kost dit enorm veel tijd. Om tijd te besparen kun je gebruikmaken van de vergelijkingstools van Verzekering.nl. Via onze site kun je binnen enkele drukken op de knop de ideale zorgverzekering vinden voor jou. Bekijk en vergelijk de goedkoopste premies en bespaar op je premie.

Vergelijk zorgverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven