Zakelijk

Kunt u uw huis verzekeren tegen aardbevingsschade?

Opstalverzekering nieuws

Kunt u uw huis verzekeren tegen aardbevingsschade?

2 minuten leestijd
Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat we in Nederland te maken zouden krijgen met aardbevingen. Helaas zijn Groningers er de afgelopen jaren regelmatig door opgeschrikt. Wat kunt u doen op het gebied van verzekeringen als u in het risicogebied woont?

De opstalverzekering

Kunt u bij de verzekeraar terecht om een verzekering af te sluiten voor schade door een aardbeving? Schade aan uw huis valt onder de opstalverzekering. Helaas kunt u zich niet verzekeren tegen aardbevingen, net zoals u zich niet kunt verzekeren tegen terrorisme. Dit komt doordat de schade zo hoog kan oplopen dat verzekeraars dit niet kunnen vergoeden.

Welke verzekering kan ik inschakelen?

De opstalverzekering zal de schade door aardbeving niet vergoeden. Het is wel belangrijk om de schade te herstellen. Degene die verantwoordelijk is voor de schade zal de lasten hiervan moeten dragen. In dit geval is dit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

U kunt een rechtszaak aanspannen, maar voor een particulier kunnen juridische kosten hoog oplopen. U kunt uw rechtsbijstandsverzekering inschakelen om voor u te procederen.

Waardedaling heeft verdere gevolgen

Al enkele jaren wachten Groningers op een vergoeding voor hun beschadigde huis. De NAM is bereid een vergoeding te geven op het moment dat het huis verkocht wordt. De maatschappij zegt dat zij dan beter kunnen inschatten hoe hoog de vergoeding moet zijn.

De kans is alleen klein dat de beschadigde huizen verkocht worden. Kopers kunnen moeilijk een hypotheek afsluiten en daarom blijven ze weg. De meeste huiseigenaren hebben daarom nog nooit een vergoeding gekregen.

Uitspraak van de rechter

Op 23 januari 2018 heeft het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van de NAM. Huiseigenaren kunnen alsnog een beroep doen op een vergoeding van de NAM bij schade aan de woning. Ook als deze (nog) niet is verkocht.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven