Zakelijk

Huis verbouwen: bent u verzekerd tegen risico’s?

Opstalverzekering nieuws

Huis verbouwen: bent u verzekerd tegen risico’s?

2 minuten leestijd

Overweeg je een verbouwing? Bescherm jezelf met een bouwverzekering (CAR-verzekering) die schade aan je huis, derden en diefstal van bouwmaterialen dekt. Controleer of je aannemer er een heeft en overweeg zelf een af te sluiten bij eigen werkzaamheden of twijfels over de aannemer. Vergeet niet je opstalverzekering aan te passen na het verbouwen van je huis en overweeg een rechtsbijstandverzekering voor mogelijke geschillen.

Bouwverzekering of CAR-verzekering?

Een bouwverzekering of Construction Allrisk (CAR) verzekering is bedoeld voor zowel de opdrachtgever als de aannemer. Meestal sluiten aannemers een CAR-verzekering af. U kunt van tevoren controleren of uw aannemer een CAR-verzekering heeft afgesloten.

Door een Construction All Risk (CAR) verzekering kunt u veel geld besparen bij schade. Doorgaans valt onder deze verzekering:

  • Schade aan uw huis door het verbouwen.
  • Schade die derden oplopen door de verbouwing. Hier valt bijvoorbeeld het pand van de buren onder.
  • Diefstal van bouwmaterialen.
  • Schade aan het bouwwerk door storm, brand, instorting of waterschade.

Soms kunt u beter zelf een CAR-verzekering afsluiten. Dan loopt u nauwelijks risico. Denk hierbij aan de volgende redenen:

  • Als u zelf ook meewerkt aan de verbouwing van uw huis. Stel dat u schade veroorzaakt door werkzaamheden die niet in het bouwplan staan: van valt deze schade niet onder de verzekering van de aannemer.
  • Als u twijfels heeft over de financiële situatie van uw aannemer.
  • Met een eigen CAR-verzekering weet u precies welke eigendommen meeverzekerd zijn.

Verander uw opstalverzekering

Door het verbouwen van uw woning kan het dat de woning in waarde stijgt. U moet in dit geval uw opstalverzekering aanpassen. In de opstalverzekering moet de nieuwe waarde opgenomen zijn. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar. Zo voorkomt u dat uw huis onderverzekerd is en u voor onaangename verrassingen komt te staan.

Dit is een goed moment om te controleren of u kunt besparen op uw opstalverzekering. Zo houdt u misschien wat extra’s over voor de verbouwing.

Rechtsbijstandverzekering

Het kan voorkomen dat u tijdens het verbouwen van jouw huis een conflict krijgt met de aannemer of met uw buren. Als dit uitloopt tot een juridisch conflict kunnen de kosten hoog oplopen. Dan is het belangrijk om hiervoor verzekerd te zijn. Dat kan met een rechtsbijstandverzekering. Sluit wel op tijd af: het kan een paar maanden duren voordat u aanspraak kunt maken op deze verzekering. Vergelijk nu de beste rechtsbijstandverzekeringen.

Huis verbouwen

Kortom, een verbouwing biedt veel mooie vooruitzichten, maar brengt ook vervelende risico’s met zich mee. Denk van tevoren goed na over een bouwverzekering/CAR-verzekering en een rechtsbijstandverzekering. En vergeet niet uw opstalverzekering aan te passen als dat nodig is. Verzekering.nl wenst u veel succes met verbouwing!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven