‘Hoe kies ik een zorgverzekering voor 2024?’ 5 handige en praktische tips

Zorgverzekering nieuws

‘Hoe kies ik een zorgverzekering voor 2024?’ 5 handige en praktische tips

2 minuten leestijd

2024 staat om de hoek en dit betekent dat het weer tijd is om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen. De nieuwe premies en polissen zijn alweer bekend gemaakt, de prijzen van het eigen risico stijgen en de aanvullende verzekeringen worden steeds meer uitgekleed. Dit maakt het belangrijker dan ooit om u goed te oriënteren alvorens u een keuze maakt.

Door het grote aanbod zorgverzekeraars en hun diverse polissen is het niet gemakkelijk om een keuze te maken. Om u op weg te helpen bieden wij u een aantal handige en praktische tips.

 

Kies de soort zorgverzekering die je wilt
De basisverzekering lijkt bij elke verzekering hetzelfde, toch lopen de premies van het basispakket behoorlijk uiteen. Dit heeft onder andere te maken met uw keuzevrijheid. De zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen aan. Heeft u graag de touwtjes in eigen handen? Kies dan voor een restitutiepolis, zo kunt u zelf bepalen naar welke zorgverlener u toestapt. Vindt u het wel prima als er vooraf al keuzes voor u worden gemaakt? Misschien kunt u dan beter kiezen voor een naturapolis. Laat u niet afschrikken door de beperkte keuzevrijheid van een naturapolis. Vaak heeft de verzekeraar met heel veel verschillende zorgverleners afspraken gemaakt.

Bepaal de hoogte van uw eigen risico
Het eigen risico is voor 2024 vastgesteld op 385 euro. U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico van 485,- tot maximaal 885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de kosten voor de basisverzekering. Verwacht u niet vaak naar de dokter te hoeven? Bent u jong, fit of al jaren niet ziek geweest? Dan kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. De korting kan in sommige gevallen oplopen tot 300,- per jaar. Kies alleen voor een hoger eigen risico als u deze in zijn geheel kunt aflossen indien nodig.

Controleer of u kunt profiteren van een collectiviteitskorting
Door uzelf te verzekeren bij een collectieve zorgverzekering kunt u besparen op uw zorgkosten. Deze korting wordt vaak aangeboden door werkgevers, gemeenten, vakbonden en belangenverenigingen. Zo kan het zijn dat uw premie lager uitvalt of dat u meer kosten vergoed krijgt.

Wees op tijd
Als u voor 31 december 2023 een nieuwe zorgverzekering afsluit, dan zorgt uw nieuwe zorgverzekeraar dat uw huidige zorgverzekering wordt opgezegd. Wilt u nog iets langer nadenken? Dan kunt u tot uiterlijk 1 februari nog voor een andere zorgverzekaar kiezen. In dit geval moet u zelf uw huidige verzekering opzeggen voor 31 december. Bent u niet tevreden met uw keuze? Dan heeft u nog 14 dagen bedenktijd. Wacht wel met opzeggen totdat u een nieuwe verzekering heeft afgesloten, bij het aanvragen van een aanvullende verzekering bestaat de kans dat u wordt afgewezen.

Vergelijk uw verzekeringen via verzekering.nl

U kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor uw zorgverzekering, zodat u ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Tot slot blijft het maken van de juiste keuze een lastige zaak. Met bovenstaande tips hebben wij het u alvast een stukje makkelijker gemaakt.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven