Zakelijk

Griepepidemie: kan ik mij als werkgever verzekeren voor zieke werknemers?

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Griepepidemie: kan ik mij als werkgever verzekeren voor zieke werknemers?

2 minuten leestijd
Elk jaar krijgt Nederland tijdens de wintermaanden te maken met de griep. Dit jaar is er sprake van een griepepidemie en die is inmiddels al ruim twee maanden aan de gang. Dit kost bedrijven veel geld. Kan een werkgever zich hiervoor verzekeren?

Griepepidemie

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg meet wanneer er sprake is van een griepepidemie. Volgens het instituut is er een griepepidemie als er twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts gaan. De afgelopen 20 jaar duurde zo’n griepepidemie gemiddeld 9 weken, maar vorig jaar duurde de griepepidemie wel 15 weken. Ook dit jaar zijn de 9 weken al gepasseerd.

Griep op het werk

Griep is niet alleen voor de werknemer vervelend, de werkgever heeft er ook last van. Hij maakt extra kosten doordat het loon moet worden doorbetaald, er eventueel een vervanger moet worden betaald en de arbeidsproductiviteit achteruit gaat. De kosten kunnen hierdoor behoorlijk oplopen, gemiddeld iets meer dan 200 euro per dag. In Nederland kunt u er op rekenen dat er minstens een griepgolf per jaar is. Daarom is het voor de werkgever misschien verstandig om zich te verzekeren, Kan dit?

Normaalgesproken moet de werkgever bij ziekteverzuim 70% van het loon doorbetalen. Soms is in het contract afgesproken dat over de eerste twee dagen geen loon wordt betaald, maar daarna is de werkgever wel verplicht om door te betalen. Nu duurt griep meestal niet zo heel lang, maar bij psychische klachten is een werknemer gemiddeld anderhalve maand afwezig. Ook dan moet een werkgever doorbetalen.

Verzekeringen

Er worden verschillende verzekeringen aangeboden die de kosten van ziekteverzuim dekken. U kunt een ziekteverzuimverzekering afsluiten bij Centraal Beheer, Univé, Interpolis en vele andere verzekeringsmaatschappijen. De premie van de ziekteverzuimverzekering hangt af van het aantal werknemers, de totale loonsom per jaar en meestal ook de verzuimcijfers van de afgelopen paar jaar.

Let wel op het eigen risico dat vaak gehanteerd wordt. Ook kan er een maximumbedrag vastgesteld zijn dat wordt uitgekeerd bij ziekteverzuim. Als een werknemer bijvoorbeeld langer dan een jaar ziek is, kan het zijn dat de verzekering dit niet meer dekt.

Wat kunt u als werkgever doen?

Het is vaak verstandig om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. De kosten voor ziekgemeld personeel kunnen hoog oplopen. Zeker voor kleine bedrijven kan een zieke werknemer enorm in het budget hakken. Lees daarom goed de voorwaarden van verschillende verzekeringen en vergelijk deze met elkaar. Daarnaast is een goede sfeer op de werkvloer erg belangrijk, zodat de personeelsleden zich graag voor u inzetten. Let ook op een juiste werkdruk. Een te hoge werkdruk is een van de meest gehoorde oorzaken van een Burn Out.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven