Zakelijk

Fysiotherapie onbetaalbaar?

Zorgverzekering nieuws

Fysiotherapie onbetaalbaar?

2 minuten leestijd
Voor een groot deel van het aantal mensen dat gebruik maakt van fysiotherapie, word het steeds moeilijker om aan de kosten te voldoen. Niet alleen de betaalbaarheid maar ook de toegankelijkheid van deze zorg komt steeds meer onder druk te staan.Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zitten duizenden Nederlanders aan de grond door hoge zorgkosten. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie. Dit is zeker zorgwekkend, want voor vele zijn deze behandelingen van groot belang.

Fysiotherapie

Het doel van een behandeling is om de pijn van de patiënt te verlichten of weg te nemen, te helpen bij het herstel van blessures, het functioneren van de patiënt te optimaliseren of functies van lichaamsdelen te verbeteren.

Een deel van de zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar een deel zit ook in de aanvullende verzekering. Wat u vergoed krijgt is leeftijdsgebonden en hangt ook af van de reden waarom u fysiotherapie krijgt. Voor fysiotherapie dat niet in de basisverzekering zit kunt u zich aanvullend verzekeren. Die aanvullende verzekering moet je maar net kunnen betalen en zelfs dan is de hoeveelheid zorg niet voor iedereen voldoende.

Sommige patiënten hebben intensievere zorg nodig. Vooral mensen met chronische ziekten hebben vaak meerdere behandelingen nodig verspreid over lange perioden. Vaak krijgen deze patiënten fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moeten dus door uzelf worden betaald. Deze 20 behandelingen gelden wel per aandoening en niet per kalenderjaar. Toch zijn 20 behandelingen voor veel mensen erg veel geld en daarom wordt er door patiënten vaak besloten geen gebruik te maken van fysiotherapie.

Waarom niet in de basisverzekering?

Waarom fysiotherapie niet gewoon in de basisverzekering zit, is een veel gestelde vraag. Op dit moment is het KNGF in samenwerking met het Zorginstituut bezig om fysiotherapie weer in de basisverzekering onder te brengen. Dit is recent al gebeurd met fysiotherapie voor patiënten met artrose en claudicatio (etalagebenen). Het opnemen van fysiotherapie in de basisverzekering mag alleen maar als het kosteneffectief is. Hierbij wordt er dus gekeken wat er aan kosten kan worden bespaard door fysiotherapie in het basispakket op te nemen. Dit zorgt ervoor dat de regel over het zelfstandig betalen van de eerste 20 behandelingen gelukkig komt te vervallen.

Verzekering

Als polishouder is het verstandig om na te gaan wat voor verzekering u heeft en of dit wel de verzekering is die u wenst te hebben. Wilt u weten wat er nou precies wel en niet wordt vergoed? Verzekering.nl geeft antwoord op veel gestelde vragen over uw zorgverzekering en vergelijkt de verschillende verzekeraars.

Je kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven