Is elektrisch rijden hip?

Bespaar op je premie

Autoverzekering nieuws

Is elektrisch rijden hip?

4 minuten leestijd

Elektrische voertuigen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Volgens Zelf Energie Produceren is er een forse groei te zien in het aantal verkopen, en zijn er anno 2023 al ruim 600.000 elektrische auto’s in Nederland. Dit terwijl er grofweg 8 jaar geleden slechts 90.000 elektrische auto’s waren.

Populariteit & toekomst van elektrische auto’s

Een elektrische auto is stil, schoon en stoot minder CO2 gassen uit. Echter is zo’n voertuig niet 100% milieuvriendelijk. De reden hiervoor is dat er bij de opwekking van elektriciteit en de productie van deze auto’s veel schadelijke stoffen vrijkomen in de lucht. Desondanks is elektrisch rijden de toekomst, omdat het veel minder belastend is voor het milieu dan brandstofauto’s. Vanuit de overheid wordt de populariteit en aanschaf van deze auto’s gestimuleerd door onder andere subsidies.

Elektrisch rijden loont

Is elektrisch rijden lonend? Op dit moment kan het rijden van een elektrische auto prijziger zijn dan een benzine- of dieselauto in dezelfde klasse. Dit heeft voornamelijk te maken met het accupakket. Echter is een elektrisch voertuig over het algemeen wel goedkoper, als je kijkt naar het gebruik. Dit zijn andere redenen waarom het rijden van zo’n auto rendabel kan zijn:

  • Kosten onderhoud: Een hybride of elektrisch voertuig heeft over het algemeen minder te maken met slijtage. Zo hebben ze minder slijtageonderdelen dan brandstofauto’s.
  • Subsidies en belastingvoordelen: In bepaalde landen kun je rekenen op subsidies of belastingvoordelen. Dit wordt vaak gedaan om financiële prikkels te stimuleren.
  • Impact op het milieu: Door een bewustere keuze te maken voor je dagelijkse vervoer, kun je je ecologische voetafdruk verkleinen. Een elektrisch voertuig is namelijk milieuvriendelijker dan brandstof- en dieselauto’s.
  • Elektriciteit is goedkoper: Per kilometer is elektriciteit over het algemeen goedkoper dan benzine-of dieselbrandstof

Nadelen elektrische auto

Het rijden van een elektrisch voertuig kan veel voordelen bieden. Echter zijn er ook een aantal nadelen op te noemen. Hieronder hebben we een aantal nadelen voor je opgesomd:

  • De aanschafprijs. De aanschafprijs van zo’n auto is over het algemeen hoger dan benzine- en dieselauto’s. Echter kunnen belastingvoordelen en subsidies de initiële kosten verlagen.
  • Oplaadtijd. Het opladen van je auto duur langer dan het tanken van benzine- of dieselauto’s. Vooral als je onderweg wilt opladen, of gebruik maakt van reguliere stopcontacten.
  • Beperkte actieradius. Elektrische voertuigen hebben een beperktere actieradius dan benzine- en dieselauto’s. Dit kan een hindernis zijn bij lange ritten.

De oplaadtijd van een elektrische auto

De te rijden afstand met een elektrische auto is gering. In het verleden kon je maximaal 200 km rijden, maar met veel moderne modellen kunnen er 300 tot 350 kilometers gereden worden. Hoe snel je je auto kunt opladen is afhankelijk van het laadpunt, de accucapaciteit en de type stekker die je gebruikt. Des de groter de accu, des te langer het duurt voordat je auto volledig is opgeladen.

Kostenplaatje elektrische rijden versus traditioneel rijden

Elektrisch rijden biedt verschillende financiële voordelen ten opzichte van traditioneel rijden. Allereerst zijn de brandstofkosten aanzienlijk lager, aangezien elektriciteit doorgaans goedkoper is dan benzine of diesel. Bovendien gaan elektrische voertuigen gepaard met lagere onderhoudskosten, aangezien ze minder bewegende delen en slijtagegevoelige componenten hebben. Belastingvoordelen en subsidies kunnen de initiële hogere aanschafprijs compenseren, terwijl lagere verzekeringspremies en potentieel behoud van restwaarde de algehele eigendomskosten verder kunnen verlagen. Traditionele voertuigen daarentegen hebben hogere brandstof- en onderhoudskosten, maar kunnen een lagere initiële aanschafprijs hebben. Bij het overwegen van de overstap naar elektrisch rijden is het essentieel om alle kostenfactoren, zoals belastingvoordelen en resalewaarde, zorgvuldig af te wegen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Hybride auto rijden als optie

Hybride rijden kan natuurlijk ook. Echter kom je in dat geval niet in aanmerking voor een aanschafsubsidie. Daarnaast zal je voor brandstof, als ook elektriciteit moeten betalen. Met een plug- in hybride kun je vaak ( tussen 50 en 80 km) delen elektrisch rijden. Met een normale hybride auto kun je vaak maximaal 20 km rijden zonder gebruikmaking van de benzinemotor. Wil je autoverzekeringen vergelijken? Dan kan dat goed op onze website: Autoverzekeringen vergelijken.

Elektrisch rijden nog interessant of niet?

De overheid heeft vastgesteld dat de vrijstelling tot het jaar 2024 zal gelden. Vanaf 2025 zullen eigenaars van elektrische voertuigen een kwart van het bedrag voor MRB en BPM betalen. Vanaf het jaar 2026 zal je weer net zo veel als een brandstofauto betalen. Wil je elektrisch gaan rijden? Dan kan het dus interessanter zijn om tussen 2023 en 2024 elektrisch te gaan rijden.

Elektrische auto verzekering

Heb je een elektrische auto? Dan kun je bij Verzekering.nl goed terecht. Via onze site kun je namelijk verzekeringen voor elektrische auto’s bekijk, vergelijken en afsluiten. De verzekeringen kun je via Verzekering.nl vergelijken op voorwaarden, dekking en premie, zodat je niet onnodig te veel geld uitgeeft. Vul gerust onze vergelijker rechts bovenaan de pagina in of klik op de knop hieronder.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven