Zakelijk

De collectiviteitskorting van 2023 verdwijnt. Wat betekent dit voor mij?

Zorgverzekering nieuws

De collectiviteitskorting van 2023 verdwijnt. Wat betekent dit voor mij?

2 minuten leestijd

De collectiviteitskorting van 2023 verdwijnt. Wat betekent dit voor mij?

In het komende jaar zullen er een aantal dingen veranderen met betrekking tot je zorgverzekering. Een van de dingen die zal veranderen, is het verdwijnen van de collectiviteitskorting uit de basisverzekering. Deze verandering doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. In totaal zijn circa 30% van de Nederlanders collectief verzekerd. Een groot aantal van deze mensen jarenlang collectief verzekerd. Wat moet je nu doen? Nu de collectiviteitskorting verdwijnt, kan het voorkomen dat je niet een-twee-drie weet wat je moet doen. Gelukkig voor jou, zijn wij er. In dit artikel zullen we je alle relevante informatie geven met betrekking tot de collectiviteitskorting.

Waarom zal de collectiviteitskorting in 2023 verdwijnen?

Waarom laten mensen zich eigenlijk collectief verzekeren? De beweegredenen voor mensen, die zich collectief laten verzekeren bestaan voornamelijk uit: gemak en het idee dat de verzekering goed aansluit bij hun zorgbehoeften. Maar waarom wordt de collectiviteitskorting dan afgeschaft? De overheid is van mening dat de collectiviteitskorting een voordeel is, waarvoor je eigenlijk zelf moet opdraaien. Zo verhogen zorgverzekeraars aanvankelijk voor iedereen de premie om vervolgens een bepaalde groep de korting aan te bieden. Daarnaast is de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport van mening dat er een overzichtelijker aanbod van verzekeringen zal ontstaan, als gevolg van het afschaffen van de collectieve korting. Overigens zal de collectiviteitskorting alleen verdwijnen uit de basisverzekering. Voor aanvullende zorgverzekeringen zal de korting in 2023 wel blijven bestaan.

Is het afschaffen van de collectiviteitskorting een zegen of een vloek?

De collectieve korting zorgt in principe niet voor een enorme daling van je premie. Zorgverzekeraars mogen namelijk maximaal een collectiviteitskorting geven van 5%. Toch is korting mooi meegenomen. Ruim 11 miljoen Nederlanders maken momenteel gebruik van de collectiviteitskorting. Zij zullen in 2023 allemaal hun voordeel kwijtraken. Maar is dit per se iets slechts? Alhoewel veel mensen hun korting kwijtraken, zal het polis aanbod overzichtelijker worden en zal het voor de mensen zonder collectiviteitskorting wat eerlijker zijn.

Mijn collectiviteitskorting verdwijnt. Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Nu de collectiviteitskorting in 2023 zal verdwijnen, kan het slim zijn om te kijken naar andere passende zorgverzekeringen als alternatief. Of je nou collectief of persoonlijk verzekerd bent, het kan altijd goed zijn om je zorgverzekering aan het einde van het jaar te vergelijken. Het kan namelijk voorkomen dat je zorgbehoefte jaarlijks veranderd. Door je zorgverzekering te vergelijken kun je een goed overzicht krijgen in premies, polisvoorwaarden en dekkingen van de zorgverzekeringen, die het beste passen bij je situatie. Denk je aan overstappen of het afsluiten van een zorgverzekering? Dan is het belangrijk om te weten dat je niet altijd kan overstappen. Het overstappen van je zorgverzekering kan in de periode 12 november en 31 december.

Vergelijk zorgverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven