Premie
De maandelijkse kosten voor een eigen auto vallen vaak duurder uit dan verwacht. De premie voor jonge automobilisten tot 25 jaar is extra hoog. Deze (nog) onervaren automobilisten rijden gemiddeld vaker schade dan ervaren bestuurders. Ze hebben nog geen schadevrije jaren opgebouwd en krijgen dus geen no-claimkorting. Een autoverzekering op naam van een van de ouders klinkt dan als de perfecte oplossing…
Verzekering op naam
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je geen autoverzekering kunt afsluiten voor een auto die op naam staat van iemand anders. Alleen de eigenaar van de auto is bevoegd om zijn of haar auto te verzekeren. Staat de auto op naam van uw zoon of dochter? dan kunt u hier geen verzekering voor afsluiten.
Regelmatige bestuurder
Bij het aanvragen van een verzekering wordt altijd specifiek gevraagd naar de regelmatige bestuurder. Dit is meestal de eigenaar van de auto. Deze bestuurder is wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het komt echter steeds vaker voor dat ouders de auto op hun eigen naam laten zetten om de hoge premie te omzeilen. De desbetreffende ouder wordt dan ingevuld als regelmatige bestuurder.
Fraude
In de praktijk kan dit betiteld worden als verzekeringsfraude, met alle gevolgen van dien. Het betreft namelijk een onjuiste voorstelling van zaken. Wanneer de jonge bestuurder betrokken raakt bij een ongeluk kan uit onderzoek blijken dat niet de ouders maar het kind de regelmatige bestuurder is. In dit geval keert de verzekering niets uit en wordt de regelmatige bestuurder aansprakelijk gesteld voor alle kosten. In het ergste geval komt u ook nog op de zwarte lijst terecht waardoor het vaak lastig wordt om nog een verzekering af te sluiten.
Schadevrije jaren
Op de korte termijn lijkt het voordeliger om de auto op naam van een van de ouders te verzekeren. Op de lange termijn is het verstandiger om de auto zelf te verzekeren. Zo bouwen de nieuwe bestuurders op hun eigen naam schadevrije jaren en no-claimkorting op. Dit loont al na een paar jaar.
Uitlenen
Het is wel mogelijk om uw auto uit te lenen aan uw kinderen. U dient in dit geval alleen rekening te houden met de opgegeven regelmatige bestuurder. U moet zelf regelmatig gebruik blijven maken van de auto. Eventuele schade aan anderen wordt dan gewoon gedekt door uw WA-autoverzekering, ook als uw zoon of dochter de auto gebruikt. Als u zelf niet meer regelmatig gebruik maakt van uw auto is het verstandig om dit aan te geven bij uw verzekeraar. Uw zoon of dochter zal nu aangemerkt worden als regelmatige bestuurder. Dit zal resulteren in een hogere premie.
Het is dus niet verstandig om een autoverzekering op naam van een van de ouders te zetten. Desondanks mogen ze gewoon in uw auto rijden. Als zij de regelmatige bestuurder worden kunt u de autoverzekering het beste aanpassen. Kijk op verzekering.nl/autoverzekering en sluit direct een passende verzekering af.