422 miljoen euro aan boetes voor onverzekerde auto’s

Autoverzekering nieuws

422 miljoen euro aan boetes voor onverzekerde auto’s

2 minuten leestijd

De Tweede Kamer stemde in 2011 in met het wijzigen van de wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Sindsdien wordt er elke vier maanden door de RDW een vergelijking gemaakt tussen het kentekenregister en het verzekeringsregister. Heeft u een auto op uw naam staan maar heeft u geen autoverzekering? Dan kunt u een boete verwachten.

In vijf jaar tijd is daardoor voor ongeveer 422 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan eigenaren van onverzekerde auto’s. Boetes worden verdriedubbeld wanneer u na drie maanden niet betaald heeft. Hierdoor kwam daar nog eens een bedrag van maar liefst 447 miljoen euro aan boetes bovenop.

Doel van de wet

Het doel van de wet is dat mensen niet meer met een onverzekerd voertuig de weg op gaan. Hierdoor wil de wet dat het schadebedrag daalt. De doelstelling lijkt al bereikt te zijn. Het aantal onverzekerde voertuigen is namelijk gedaald van 250.000 naar 50.000 auto’s. Maar een groot deel daarvan was in 2011 al niet meer in gebruik. “Mensen vergeten het kenteken te schorsen of af te melden bij de RDW en krijgen een boete”, vertelt Frederik. “Maar om beroep aan te tekenen, moet je de boete eerste betalen.” Daarom is de schade die veroorzaakt is door onverzekerde voertuigen niet in verhouding mee gedaald.

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft kamerlid Maarten Groothuizen van D66 aangegeven dat hij opheldering zal vragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. “We willen mensen niet opzadelen met torenhoge boetes als een auto aantoonbaar niet meer op de weg komt.”

Autoverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een verzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Kijk hier in onze vergelijker voor een autoverzekering die bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven