Geen rookmelder, maar toch verzekerd?

Inboedelverzekering nieuws

Geen rookmelder, maar toch verzekerd?

3 minuten leestijd
Per 1 juli is het hebben van een rookmelder verplicht. De ingevoerde wet bepaalt dat er per verdieping 1 rookmelder geplaatst moet worden. Heeft dit invloed op jouw verzekering voor inboedel? Bekijk dit artikel om meer informatie te krijgen over de nieuwe wetgeving omtrent rookmelders.

Zonder rookmelder toch verzekerd tegen brandschade

Het hebben van een rookmelder is per 1 juli 2022 verplicht voor alle huizen in Nederland. Op elke verdieping moet een rookmelder hangen. Ook in ruimtes die als vluchtroute dienen moeten rookmelders geplaatst worden. Aan de rookmelders zijn verder twee eisen gesteld. Zo moet de rookmelder een CE-keurmerk hebben en voldoen aan de NEN-14604 eisen. Verder geldt dat bij verdiepingen met een oppervlakte groter dan 80m2 er een tweede rookmelder geplaatst moet worden.

Rookmelder niet verplicht voor inboedelverzekering

Ondanks dat het verplicht is om een rookmelder te hebben in je huis, blijven verzekeraars brandschade vergoeden als je geen rookmelders hebt. “Als iemand ondanks de verplichting geen rookmelders heeft, dan is diegene alsnog verzekerd bij ons”, volgens Erik Dokter, manager bij Univé. Ook andere verzekeraars zoals a.s.r., Allianz, FBTO, Centraal Beheer, OHRA en Nationale-Nederlanden hebben aangegeven dat zij hun klanten zullen dekken tegen brandschade. Ook als de klanten geen rookmelders hebben. Geen rookmelders in huis heeft dus geen invloed op je inboedelverzekering.

Rookmelder niet verplicht voor brandverzekering

Net als bij je inboedelverzekering, is een rookmelder niet verplicht voor je brandverzekering. De wetgeving, die rookmelders per 1 juli 2022 verplicht, zal voorlopig geen invloed hebben op de polisvoorwaarden van je brandverzekering. Er zijn echter wel uitzonderingen. Als er in je verzekeringscontract genoteerd staat dat een rookmelder verplicht, dan zal de verzekeraar geen of een gedeelte van de schade vergoeden. Dan is een rookmelder wél verplicht voor je brandverzekering.

Rookmelders in een huurwoning

In nieuwbouwwoningen gold deze regeling al, maar per 1 juli 2022 is een rookmelder in alle huizen verplicht. Ook in huurwoningen zijn rookmelders dus verplicht. In veel gevallen wordt dit gecommuniceerd vanuit de verhuurders. Via hen worden de rookmelders ook geregeld. Het verschilt per verhuurder op je een rookmelder kunt ophalen of dat deze geplaatst wordt.

Criminelen die rookmelders aanbieden

Sinds de rookmelders per 1 juli 2022 verplicht zijn in alle huizen in Nederland, zijn er criminelen die daar misbruik van proberen te maken. Zij doen zich voor als controleurs van de gemeente of als mensen die rookmelders komen plaatsen. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt dan ook voor de ‘babbeltrucs’ van criminelen. “Wees alert als dit wordt gezegd en neem bij twijfel contact op met uw opstalverzekeraar of de politie”, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Consequenties van geen rookmelder hebben

Op 1 juli 2022 werd het verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Dit is zo in de wet vastgelegd en daarom kun je er voor worden beboet als je dit niet doet. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot €500,-. Daarnaast zorgen rookmelders voor een veilige omgeving voor jou en de mensen met wie je samenwoont. De rookmelders zijn niet verplicht om te plaatsen voor een inboedel- of brandverzekering.

Brandschade en nu?

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel waarde zij aan spullen hebben in hun woning. Hierdoor sluiten mensen in veel gevallen geen inboedelverzekering af. Je inboedel bestaat onder andere uit: schilderijen, kleding, elektronische apparaten en meubels. De kosten stapelen zich snel op als deze spullen kapot gaan tijdens een brand. Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft namelijk een inboedelwaarde van ongeveer €45.000,-. Om jezelf te verzekeren tegen financiële risico’s van schade aan je inboedel door onder andere brand, diefstal of lekkage, kies je voor een inboedelverzekering. Tegen een relatief klein maandelijks bedrag kun je de bezittingen in jouw woning goed verzekeren tegen schade. Via Verzekering.nl kun je gemakkelijk de voordeligste premies voor een inboedelverzekering vinden. Zo ben je goed verzekerd tegen een lage premie. Bekijk de goedkoopste inboedelverzekeringen op Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven