Zakelijk

Reizen voor je werk tijdens Corona

Reisverzekering nieuws

Reizen voor je werk tijdens Corona

2 minuten leestijd
Op 7 maart heeft het kabinet het negatief reisadvies verlengd tot 15 april. Reizen worden afgeraden. Wanneer hiervoor geen noodzakelijke reden is. Hoe dat zit, als je reist vanwege je werk, lees je hier verder.

Wanneer mag je reizen voor werk tijdens corona?

Alle niet noodzakelijke reizen worden uitgesteld, tenzij het om ernstige familieomstandigheden of werk gaat waarbij fysieke aanwezigheid noodzakelijk is. Werkgevers mogen werknemers niet verbieden om naar het buitenland te reizen. Ze mogen dit wel afraden.

Wanneer je terugkomt naar Nederland moet je een negatieve coronatest uitslag hebben. Vlak voor vertrek wordt er een sneltest afgenomen.

Bij aankomst in Nederland, is het verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan. Na 5 dagen kan je je laten testen en bij een negatieve uitslag van de PCR-test mag je uit de quarantaine. Als deze positief is, vervolg je de quarantaine en kan je na 5 dagen weer laten testen. Bij klachten kan je direct laten testen.

Wanneer hoef je niet in quarantaine?

Er gelden een aantal uitzonderingen om de quarantaineperiode over te slaan. Deze zijn:

  • Als je uit een gebied komt waar code groen geldt;
  • Als je gaat reizen voor werk of studie tijdens corona;
  • Als je over de grens werkt in goederenvervoer of personentransport;
  • Als je een echtgenoot, kind of ouder bezoekt in België of Duitsland

Code oranje en medische kosten

Als je op reis gaat waar code oranje geldt en je besmet raakt met het coronavirus, worden bepaalde medische kosten gedekt door de basisverzekering. Houd er rekening mee dat er sprake is van het eigen risico. De basisverzekering vergoed de kosten voor de spoedeisende hulp of wanneer je ernstige klachten hebt van het coronavirus. De kosten die vergoed worden zijn de kosten die in Nederland van toepassing zijn. Voor een behandeling die duurder is dan in Nederland betaal je zelf het verschil.

Check bij je zorgverzekeraar welke kosten er worden vergoed en om je aanvullend te laten verzekeren.

Vaccinatiebewijs

Er is nog geen besluit genomen over het vaccinatiebewijs zowel in Nederland als de rest van Europa. Wel zijn Zweden en Denemarken bezig om een digitaal vaccinatiepaspoort te creëren om zo veilig mogelijk te kunnen reizen. Spanje, Polen, Griekenland en Roemenië zijn soortgelijke plannen aan het opstellen, maar daar is verder nog geen duidelijkheid over.

Voor niet-essentiële reizen wordt het afgeraden om naar het buitenland te gaan. Wanneer je dit wel van plan bent, zorg dan dat je van tevoren bij je reisverzekering en zorgverzekeraar hebt opgevraagd welke medische kosten er worden gedekt, zodat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven