Verbouwen? Pas je inboedelverzekering aan!

Inboedelverzekering nieuws

Verbouwen? Pas je inboedelverzekering aan!

3 minuten leestijd
Niet stilzitten vanwege de coronacrisis, maar verbouwen! Dat is wat vele Nederlanders de afgelopen tijd dachten. In het laatste kwartaal van 2020 vroegen maar liefst 14.000 huishoudens mede om die reden om een hogere lening volgens HDN, het Hypotheken Data Netwerk. Het aanpassen van de inboedelverzekering kan vanwege een verbouwing zeer handig zijn.

Meer thuiswerken en nog minder winkels open: de toespraak van Mark Rutte sloeg op 14 december in als een bom. Genoeg reden om de thuisomgeving eens goed aan te pakken. Het aantal hypotheekaanvragen dat met maar liefst 15 % steeg ten opzichte van 2019 bevestigt dit voornemen. Niet alleen verbouwen, maar ook verhuizen was het afgelopen jaar in trek. Het aanpassen of afsluiten van een inboedelverzekering na het verbouwen in de coronacrisis is daarom erg verstandig.

De vernieuwde inboedel

Ondanks alleen de essentiële winkels nog open zijn, rijden vrachtwagens en andere transporteurs rond als geen ander. Van kleding tot meubels: alles wordt online besteld. Ook producten die de inboedelwaarde verhogen zitten regelmatig in het online winkelmandje. Wanneer een verzekeraar niet wordt ingelicht over deze waardestijging, kan het zijn dat iemand onderverzekerd raakt. Dit houdt in dat het bedrag dat je hebt verzekerd, ofwel de waarde van jouw inboedel, te laag is. Wanneer je onderverzekerd bent en schade oploopt, draai je deels op voor de gemaakte kosten. Reden genoeg dus om een keer naar jouw huidige inboedelverzekering te kijken of om een inboedelverzekering af te sluiten.

Een rekenvoorbeeld:

Voor de verbouwing was jouw inboedel €40.000 waard en na de verbouwing maar liefst €60.000. Deze waardestijging ben je vergeten door te geven aan jouw verzekeraar. Je bent dus maar voor 4/6e deel verzekerd.

Niet veel later heeft er een brand in jouw woning plaatsgevonden die leidde tot een schade van €30.000. Doordat je maar voor 4/6e deel verzekerd bent, wordt maar 4/6e deel van het schadebedrag vergoed. Je draait dan dus zelf voor €10.000 op (4/6e van €30.000 = €20.000).

De inboedelverzekering

Hoewel het afsluiten van een inboedelverzekering erg verstandig is, dekt de verzekeraar niet alle soorten schades. Welke schade wordt gedekt, verschilt per verzekeraar en per verzekering. Het is dan ook verstandig om de polisvoorwaarden van een verzekeraar door te nemen voordat je een verzekering afsluit. De volgende oorzaken worden in ieder geval onder geen beding gedekt:

1.Schade die je zelf opzettelijk veroorzaakt hebt

2.Achterstallig of onvoldoende onderhoud

3.Terrorisme

4.Natuurrampen, zoals een aardbeving of overstroming

5.Bouw- of constructiefouten

Verschillende inboedelverzekeringen

Buiten de verschillende poliswaarden van verzekeraars om, zijn er ook verschillende inboedelverzekeringen. De basis inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld alleen de gevolgen van brand, blikseminslag, waterschade, diefstal of vandalisme. Een allrisk inboedelverzekering dekt daarentegen ook nog eens schade die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt. Ook kun je de bovenstaande verzekeringen nog aanvullen met bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering.

Geen inboedel- maar opstalverzekering

Naast een inboedelverzekering kan een opstalverzekering goed van pas komen. Onder inboedel vallen alle objecten die je in je huis en tuin hebt en die zonder schade te verhuizen zijn. Een ingebouwde trap of een vastgelijmde vloer behoren dan ook niet tot iemands inboedel. Voor zulk soort zaken is er een opstalverzekering (woonhuisverzekering). Met deze verzekering zijn jouw woonhuis en alle onroerende goederen die bij de woning horen verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan leidingen en de centrale verwarming. Op Verzekering.nl vindt je meer informatie over de opstalverzekering en kun je een verzekering afsluiten.

De beste verzekering

Wil je graag de beste en goedkoopste inboedelverzekering afsluiten voor jouw huis? Dat kan! Met behulp van onze vergelijkingsmachine vindt je binnen minder dan vijf minuten de beste verzekeraar die bij jou past. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt wanneer je een verzekering afsluit. Vergelijk direct alle inboedelverzekeringen, sluit een verzekering af en bespaar!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven