Zakelijk

Betalingsproblemen? verzekeraars komen met een actieplan!

Zorgverzekering nieuws

Betalingsproblemen? verzekeraars komen met een actieplan!

2 minuten leestijd
Verzekeraars verwachten dat het aantal betalingsachterstanden het aankomende jaar toeneemt. De coronacrisis gaat hand in hand met de toename van schulden. Om ervoor te zorgen dat Nederlanders niet zomaar onverzekerd raken, ontwierp de Vereniging van Verzekeraars (VVV) een protocol dat ingaat op 1 april 2021.

,,De sector bereidt zich voor op een periode waarin meer mensen behoefte hebben aan ondersteuning’’, meldt Richard Weurding, directeur van het VVV. Op het moment heeft 32% van de Nederlandse huishoudens volgens het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) al te maken met betalingsachterstanden. Ook het NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en financiële dienstverlening, erkent de toekomstige problemen. Het protocol bij betalingsachterstanden is mede dankzij hen tot stand gekomen.

Premies betalen

In het protocol staan diverse maatregelen opgenomen om ervoor te zorgen dat mensen niet zomaar onverzekerd raken. Zo moeten verzekeraars bijvoorbeeld verplicht vanaf 1 april 2021 in contact treden met mensen die moeite hebben met het betalen van hun premies. Volgens Weurding kan een kort telefoontje veel meer opleveren dan een herinnering of waarschuwing. ,,Echte ondersteuning begint met een luisterend oor’’, aldus Weurding. Van verzekeraars wordt daarnaast verwacht dat zij er alles aan doen om een schuldhulpverzekeringstraject zo goed mogelijk te laten verlopen.

Goedkope verzekeringen

Het afsluiten van een verzekering is voor Nederlanders met schulden niet altijd even makkelijk. Verzekeraars zijn niet verplicht om elke aanvraag te accepteren en willen liever geen klanten die moeite hebben met het betalen van rekeningen. De verzekeraars die overblijven zijn ontzettend duur. Om die reden komt de Vereende, de verzekeraar voor onverzekerbaren, met een speciale vangnetverzekering. Vanaf 1 april kunnen mensen met schulden een goedkope aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (avp) en inboedelverzekering afsluiten bij deze verzekeraar. Het op tijd betalen van premies wordt hierdoor makkelijker.

Ex-wanbetalers

Ook staan er regels in het protocol opgenomen om ex-wanbetalers verder te helpen. Nu worden mensen die voorheen schulden hadden vaak afgewezen door goedkopere verzekeraars, maar vanaf 1 april 2021 mag dat niet meer. ,,Op enig moment verdienen deze mensen weer het vertrouwen van een schone lei’’, meldt Weurding. De premies waarmee ex-wanbetalers aankomend jaar in aanraking komen, zullen dus een stuk lager liggen. Hierdoor blijft er geld over voor andere zaken.

Schulden afbetalen

Hoewel het protocol veel goeds belooft, kun je zelf al het een en ander ondernemen om je schulden te beperken of af te betalen. Denk bijvoorbeeld aan het in contact treden met een schuldhulpverlener! Deze brengt al jouw schulden samen met jou in kaart en maakt een plan om de schulden af te betalen. Ook kan een hulpverlener nu al contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en een betaalvoorstel doen. Je kunt in contact komen met een schuldhulpverlener via de gemeente waar je woont.

De goedkoopste verzekeraar

Heb je geen moeite met het vinden van een verzekeraar, maar wil je wel geld besparen? Dat kan! Verzekering.nl helpt je daar graag bij. Voor uiteenlopende verzekeringen hebben wij een vergelijkingsmachine. Met zo een machine vindt je binnen minder dan vijf minuten de beste verzekeraar die bij jou past. Geld besparen was nog nooit zo makkelijk!

Klik op een van de volgende links om:

1. Autoverzekeringen te vergelijken

2. Zorgverzekeringen te vergelijken

3. Inboedelverzekeringen te vergelijken

Of bezoek de homepagina van Verzekering.nl voor nog meer opties!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven