De zorgpremie voor wanbetalers stijgt!

Zorgverzekering nieuws

De zorgpremie voor wanbetalers stijgt!

3 minuten leestijd
De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht, óók in 2021. Voor deze basisverzekering betaal je maandelijks een premie. Iemand die de zorgpremies voor meerdere maanden niet op tijd betaalt, wordt ook wel een wanbetaler genoemd. De kosten die wanbetalers maandelijks moeten betalen, zullen voor 2021 flink stijgen.

Door het betalen van de zorgpremie ben je verzekerd voor de zorg die in het basispakket zit. Wat er in het basispakket zit bepaalt de overheid jaarlijks. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bezoek aan jouw huisarts of tandarts. Vrijwel alle zorgpremies van zorgverzekeraars voor 2021 zijn gestegen. Ook het bedrag dat wanbetalers moeten betalen, is met maar liefst €6,30 per maand toegenomen. Op de website van de Rijksoverheid kun je lezen welke zorg er in het basispakket zit.

Wanbetalers zorgverzekering

Het kan gebeuren dat je een keer jouw zorgpremie vergeet te betalen. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen om te maken. Als je het schuldbedrag snel naar jouw zorgverzekeraar overmaakt, is er niets aan de hand. Heb je zes maanden of langer je premie niet betaald? Dan wordt je aangemeld bij het CAK: het Centraal Administratie Kantoor. Vanaf het moment van aanmelding betaal je jouw zorgpremie aan CAK. Het bedrag wat je aan het CAK moet betalen, ligt een stuk hoger. Pas op het moment dat je al jouw schulden hebt afbetaald, wordt je bij het CAK afgemeld. Je betaalt dan weer jouw normale zorgpremie aan jouw zorgverzekeraar.

Zorgpremie CAK

De zorgpremie van jouw zorgverzekeraar is een stuk goedkoper dan de zorgpremie van het CAK. In 2020 bedroeg het bedrag dat je als wanbetaler aan het Centraal Administratie Kantoor moest betalen €141,50 per maand. In 2021 zal dit bedrag stijgen met maar liefst 4,5%. De premie zal dan dus oplopen tot een maandelijks bedrag van €147,80. Hoewel vrijwel alle zorgpremies voor volgend jaar zijn gestegen, betaal je al snel zo een €20 meer per maand aan het CAK dan dat je aan jouw zorgverzekeraar zou betalen. Hoe sneller je jouw schulden afbetaalt, hoe sneller je weer terecht kunt bij een normale verzekeraar. Op de website van het Centraal Administratie Kantoor lees je meer over de betaling van zorgpremie aan het CAK.

Schulden afbetalen

Hoewel je schulden afbetalen misschien erg makkelijk klinkt, is dat niet altijd het geval. Gelukkig zijn er schuldhulpverleners die jou kunnen helpen wanneer het je niet lukt om de schuld bij je zorgverzekeraar zelf af te betalen. Je kunt met een schuldhulpverlener in contact komen via de gemeente waar je woont. Deze brengt al jouw schulden samen met jou in kaart en maakt een plan om de schulden af te betalen. Ook kan een hulpverlener contact opnemen met jouw zorgverzekeraar en een betaalvoorstel doen. Als jouw zorgverzekeraar akkoord gaat met dit betaalvoorstel, hoef je geen verhoogde premie te betalen aan het CAK. Je betaalt jouw zorgpremie dan gewoon weer aan jouw eigen verzekeraar. Contact opnemen met schuldhulpverlening kan dus nooit kwaad.

De goedkoopste zorgverzekeraar

Hoewel je altijd voordeliger uit bent wanneer je niet aan het CAK betaald, kun je jaarlijks nog meer euro’s besparen door over te stappen en door te kiezen voor de beste en goedkoopste zorgverzekeraar die bij jou past. Verzekering.nl begrijpt hoeveel moeite al dit vergelijken kost en wilt je die moeite graag besparen. Met de vergelijker op onze website weet je binnen enkele minuten welke verzekeraar de beste optie voor jou is. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je op Verzekering.nl. Vergelijk nu de premies van de zorgverzekeraars voor 2021 en ga voordelig het nieuwe jaar in!

Je hebt nog tot en met 31 december 2020 om van zorgverzekeraar over te stappen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven