Zakelijk

Een voordeliger 2021 met de zorgtoeslag

Zorgverzekering nieuws

Een voordeliger 2021 met de zorgtoeslag

3 minuten leestijd
De premies van vrijwel alle zorgverzekeraars zijn voor 2021 gestegen. Hoewel iedere Nederlander dit bedrag maandelijks moet betalen, komt de overheid vele Nederlanders tegemoet met een zorgtoeslag. Hiermee bespaar je tot wel €107 per maand! Genoeg reden dus om jouw zorgtoeslag voor 2021 aan te vragen.

In 2006 is de zogeheten Zorgverzekeringswet (Zvw) aangenomen; een wet die iedereen verplicht een basisverzekering te hebben. Alle Nederlandse inwoners moeten hier maandelijks een bepaald bedrag (zorgpremie) voor betalen. Om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen heeft de belastingdienst de zorgtoeslag in het leven geroepen. De belastingdienst, een overheidsorganisatie, wil dat mensen met een lager inkomen de zorg krijgen die zij verdienen, maar dan zonder geldstress.

Recht op zorgtoeslag

Ondanks toeslag erg aantrekkelijk klinkt, heeft niet iedere Nederlander recht op deze tegemoetkoming. Je krijgt pas zorgtoeslag wanneer jij en jouw eventuele partner aan meerdere voorwaarden voldoen. Enkele van die voorwaarden zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering

Hoewel je wellicht aan alle voorwaarden voldoet, kan het zijn dat jij nog steeds geen recht hebt op zorgtoeslag. Ook kan het zijn dat er voor jou wellicht andere regels gelden kijkend naar jouw situatie.

Ga je in het buitenland studeren of bij het leger? Dan is het handig om je te verdiepen in welke regels voor jou gelden. Op de website van de belastingdienst kun je alle voorwaarden waar je aan moet voldoen voor zorgtoeslag vinden; ook wanneer er voor jou andere regels gelden. Bezoek de website van de Belastingdienst over zorgtoeslag om meer te lezen.

Zorgtoeslag in 2021

Net zoals de zorgpremies zijn de bedragen van de zorgtoeslagen ook veranderd. Zo ligt het bedrag van de maandelijkse zorgtoeslag in 2021 enkele euro’s hoger dan in 2020. De Belastingdienst probeert jou dus nog altijd zo goed mogelijk te helpen met het betalen van de kosten. Hoeveel zorgtoeslag je maandelijks ontvangt hangt af van het volgende:

  • Je jaarinkomen
  • Een toeslagpartner

Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, hangt af van je jaarinkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe lager de zorgtoeslag. Bij een te hoog jaarlijks inkomen heb je geen recht meer op deze tegemoetkoming.

Een toeslagpartner is een echtgenoot, een geregistreerd partner of in sommige gevallen iemand die op jouw adres ingeschreven staat. Wanneer je een toeslagpartner hebt, verandert het bedrag van jouw zorgtoeslag. Op de website van de belastingdienst kun je lezen wanneer iemand een toeslagpartner is.

Weten op hoeveel zorgtoeslag jij volgend jaar recht hebt? Maak dan een proefberekening voor jouw zorgtoeslag.

 

Zorgtoeslag aanvragen

Wanneer je recht hebt op tegemoetkoming kun je dit aanvragen met jouw DigiD via MijnOverheid. Je toeslag voor 2021 kun je aanvragen tot 1 september 2022. Wanneer je jouw zorgtoeslag nu aanvraagt, zal deze toeslag ingaan op de 1e van de eerstvolgende maand. Zorg ervoor dat je niet te laat bent! Anders loop je helaas het geld waar je recht op hebt mis. Vergeet ook niet om veranderingen in jouw leven door te geven. Wanneer je gaat samenwonen heeft dat bijvoorbeeld gevolgen op je toeslag. Via de pagina van de Belastingdienst kun je naar de persoonlijke webpagina voor toeslagen en jouw toeslag aanvragen.

Geld besparen

Naast het aanvragen van een zorgtoeslag waardoor je maandelijks minder geld kwijt bent, kun je nog meer geld besparen. Door het kiezen van de beste en de goedkoopste zorgverzekeraar passend bij jou, bespaar je jaarlijks vele euro’s! Weten welke zorgverzekeraar bij jou past? Verzekering.nl helpt je daar graag bij. Vergelijk de zorgverzekeraars voor 2021, sluit een nieuwe verzekering af en bespaar!

Je hebt nog tot en met 31 december 2020 om van zorgverzekeraar over te stappen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven