De Coronatest: gratis of niet?

Zorgverzekering nieuws

De Coronatest: gratis of niet?

2 minuten leestijd
Corona is bij de meeste mensen nog steeds het gespreksonderwerp van de dag. Per week worden er zo’n 251.690 mensen getest op Corona. Moet je een Coronatest zelf betalen? Wat wordt er door de zorgverzekeraar vergoed? Bij gezondheidsklachten die passen bij de symptomen van het Corona-virus moet je thuisblijven en een Coronatest laten doen. Een Coronatest kun je laten afnemen bij de GGD, de huisarts of in het ziekenhuis. Gratis testen De Coronatest wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen met klachten kan zich gratis laten testen bij de GGD. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig en betaalt er ook geen eigen risico voor. Je kan je gratis laten testen bij de volgende (meest voorkomende) symptomen;
  • Koorts
  • Droge hoest
  • Vermoeidheid
Voor meer informatie over symptomen van het Corona-virus kunt je terecht op: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19 Preventieve zorg Een Coronatest valt onder preventieve zorg. Preventieve zorg is zorg die gericht is op het voorkomen of beperken van ziekten en calamiteiten. Preventieve zorg is meestal niet standaard verzekerd in de zorgverzekering. Omdat de impact op de gezondheid van veel Nederlanders erg groot is in tijden van Corona is de Coronatest opgenomen in de zorgverzekering. Er worden dus geen extra kosten verbonden aan een test.   Geen klachten geen gratis test Zonder klachten kun je je niet bij de GGD laten testen. In Nederland ben je niet verplicht een Coronatest te doen. Wel kan het zo zijn dat je naar een land wilt reizen waarvoor een Coronatest verplicht is. Heb je geen klachten maar wil je je laten testen om te reizen? Dan zul je je test zelf moeten betalen. Dan kan het testen bijvoorbeeld bij een KLM Health Service of andere Health services van een vliegmaatschappij. Voor meer informatie over een Coronatest voor een reis, lees ons vorige blog
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven