Welke invloed hebben zelfrijdende auto’s op de autoverzekeringen?

Autoverzekering nieuws

Welke invloed hebben zelfrijdende auto’s op de autoverzekeringen?

2 minuten leestijd
De dag dat de zelfrijdende auto zijn intrede doet nadert, en hoewel niet elk voertuig op de weg zonder chauffeur zal zijn als die dag arriveert, wordt verwacht dat rond 2035 waarschijnlijk een derde er geen één zal hebben.

Volledig zelfrijdende auto’s zijn in Nederland nog niet te koop. Sommige auto’s hebben echter automatische rijfuncties, zoals automatisch inparkeren en cruise control, die de snelheid van de auto automatisch kan aanpassen. Eigenaren van zelfrijdende auto’s kunnen ervoor kiezen om hun auto uit te rusten met een autopilot-achtig systeem. Deze functie zorgt ervoor dat de auto op de rijstrook blijft en past zijn snelheid aan de toestand van de weg aan.

De omschakeling naar autonome voertuigen zou de belangrijkste verandering in de autoverzekeringssector sinds het begin kunnen veroorzaken. De verandering hoe consumenten hun auto gaan gebruiken en de nieuwe autotechnologieën zou de manier waarop we rijden kunnen veranderen – en op zijn beurt zou het bedrag, het type en de aankoop van autoverzekeringen kunnen veranderen.

Hoe is het nu geregeld?

Is er sprake van een ongeval met een (gedeeltelijk) zelfrijdende auto, dan kan de autoverzekering de schade van het slachtoffer op bestuurder verhalen. Dan moet de verzekeraar wel bewijzen dat de bestuurde rijdt met de autopilot. De software in deze zelfrijdende auto’s registreren dit zelf en verzekeringsmaatschappijen zullen proberen de gegevens op te vragen bij de autofabrikant.

 

Zelfrijdende auto’s en de verzekeringssector

Zelfrijdende voertuigen zullen niet alleen een grote impact hebben op ons rijgedrag, ze zullen ook een nog grotere impact hebben op de verzekeraars. Tot nu toe hebben verzekeringsmaatschappijen hun geld verdiend door polissen te verkopen en de premies van bestuurders te verhogen na een aanrijding of verkeersovertreding. Omdat zelfrijdende auto’s een groot deel van de risico’s waarmee bestuurders vandaag worden geconfronteerd, zullen elimineren, zal dat een dramatische impact hebben op de premies die verzekeringsmaatschappijen uitgeven.

We kunnen er echter niet vanuit dat door een minder risico op een ongeval een goedkopere autoverzekering in beeld komt voor de bestuurders met een zelfrijdende auto. Zelfrijdende auto’s en verlaging van verzekeringskosten gaan niet per se samen. Omdat het aantal aanrijdingen en andere overtredingen afneemt, zullen verzekeringsmaatschappijen hun verliezen moeten goedmaken.

Verwacht wordt dat de verzekeringsmaatschappij de nadruk legt op verliezen die niet worden veroorzaakt door aanrijdingen, zoals schade door weersinvloeden en diefstal. Bedrijven zijn ook op zoek naar nieuwe soorten verzekeringen die specifiek zijn voor autonome voertuigen, zoals cyberbeveiligingsverzekeringen en productaansprakelijkheidsverzekeringen die gepaard kunnen gaan met hoge premies.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven