Zakelijk

Verzekeraars ontdekken steeds meer gevallen van fraude

Opstalverzekering nieuws

Verzekeraars ontdekken steeds meer gevallen van fraude

1 minuut leestijd
Volgens het Verbond van Verzekeraars waren er in 2019 circa 22.000 gevallen van ontdekte fraude, vergeleken met bijna 13.000 in 2018. De ontdekking van fraude betekent dat de verzekeringsmaatschappijen 96 miljoen euro hebben bespaard, die anders waren uitgekeerd aan de fraudeurs.

In 2018 bedroeg dit bedrag nog 82 miljoen euro. Het vermelden van valse en opzettelijke verzwijging van informatie in verzekeringsaanvragen is de belangrijkste oorzaak van verzekeringsfraude. Volgens Richard Weurding (directeur van het Verbond van Verzekeraars) is dit echter nog maar het topje van de ijsberg.

Financiële schade als gevolg van verzekeringsfraude heeft gevolgen voor de verzekeringspremies van alle verzekerden in Nederland. Daarom proberen verzekeringsmaatschappijen fraude zoveel mogelijk te beperken door een systeem te gebruiken om “opvallende gegevens” op te sporen.

Meestal draait het in deze fraudegevallen om schade te claimen die er niet is of niet het complete verhaal te vertellen. Wanneer verzekeringsmaatschappijen onweerlegbaar fraude vaststellen, zullen ze maatregelen nemen om de fraudeurs te bestrijden. Voor de meeste fraudeurs betreft het alleen maatregelen binnen de eigen verzekeringsmaatschappij. Consequenties zijn bijvoorbeeld het niet accepteren van de verzekeringnemer, of het beëindigen van de polis. Voor een op de vijf van de fraudegevallen nemen verzekeringsmaatschappijen informatie over de fraudeur op in een waarschuwingssysteem wat gedeeld wordt met andere verzekeringsmaatschappijen. De verzekeraar kan ook aangifte doen bij de politie en de onderzoekskosten neerleggen bij de fraudeur.

Gevolgen

Veel polishouders realiseren zich niet dat, ongeacht de hoogte van de fraude, er dus aanzienlijke gevolgen zullen zijn. Meestal zullen andere verzekeringsmaatschappijen geen verzekering meer willen bieden aan fraudeurs. Dit betekent dat je of geen of tegen een veel hoger bedrag een verzekering moet afnemen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven