Stoptober. Dit is wat je zorgverzekering doet om je te helpen.

Zorgverzekering nieuws

Stoptober. Dit is wat je zorgverzekering doet om je te helpen.

2 minuten leestijd
Oktober is weer aangebroken en dat houdt in dat naast de gesprekken over de herfstbuien, de stoptober weer van start is. Er doen jaarlijks duizenden mensen mee aan het initiatief stoptober: het stoppen met roken in oktober. Het doel is om de sigaretten nu definitief te laten liggen. De drempel om te stoppen met roken is voor een enige groep aan mensen erg groot. Het is belangrijk om dan te weten in welke mate je zorgverzekering je helpt als het gaat om het stoppen met roken.

Van de sigaretten afkomen hoe doe je dat?

Elk jaar proberen een grote groep aan rokers in Nederland te stoppen. Deze groep is even groot als een derde van alle rokers in Nederland. Als je wilt stoppen met roken dan zal jij zelf de eerste stap moeten zetten. Dit kan op diverse manieren zoals in een keer alle sigaretten meteen weg te gooien of langzaam afbouwen door bijvoorbeeld een app te gebruiken. Je kan je tevens ook aanmelden voor persoonlijke begeleiding of een groepscursus afhankelijk van wat jijzelf fijner vindt. Als er meer dan 10 sigaretten op een dag worden gerookt dan is het verstandig om nog andere hulpmiddelen erbij te gebruiken zoals: nicotinepleisters, bepaalde medicijnen of nicotinekauwgom.

De beste manier van stoppen met roken bestaat niet. Dit is namelijk voor iedereen anders. Als jij wilt weten wat voor jou het best kan werken dan kan je altijd advies vragen bij de huisarts. De kosten van dit gesprek worden vanuit de basisverzekering vergoed. Je hoeft tevens ook geen eigen risico te betalen.

 

Wat doet je basisverzekering

Als je voor kiest voor een stoppen-met-roken programma of een begeleidend traject, dan kan je een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat de drempel van de kosten voor het stoppen met roken niet meer zo hoog is. Verder heb je recht op één behandeling om te stoppen met roken per jaar. Deze worden vanuit de basisverzekering vergoed. Tot slot worden de nicotine vervangende middelen die daarbij nodig is ook vergoed.

Er is geen sprake meer van eigen risico

Sinds dit jaar hoef je geen eigen risico meer te betalen als je een begeleidingstraject wil volgen voor het stoppen met roken. De kosten die dan worden gemaakt worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zo kan je een paar honderden euro’s in eigen zak houden.

Wat doet je aanvullende verzekering

Aan het begin van je behandeling start je met veel motivatie maar het kan toch nog zijn dat je niet in staat bent om de sigaretten te laten liggen. Er zijn dan ook nog andere mogelijkheden die jij kan proberen. Als je voor de tweede keer een stoppen met roken
programma wil volgen of een therapie wil volgen die niet wordt gedekt door de
basisverzekering, dan kan je een aanvullende verzekering afsluiten die dit wel
vergoed.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven