Zakelijk

Aantal zorgpolissen nemen af, meer echte keuze voor de consument

Zorgverzekering nieuws

Aantal zorgpolissen nemen af, meer echte keuze voor de consument

2 minuten leestijd
Het totaal aantal zorgverzekeringen nam in 2020 af. Er zijn echter wel meer mogelijkheden. Er zijn wezenlijk meer inhoudelijke verschillende polissen op de markt, vier meer dan vorig jaar. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die jaarlijks alle zorgverzekeringen monitoren. Soms bieden verschillende zorgverzekeraars die tot dezelfde zorgverzekeringsgroep behoren bijna dezelfde verzekeringen aan maar met verschillende premies. In 2020 zijn er, inclusief deze vrijwel identieke verzekeringen, 55 basisverzekeringen.

Jaarlijks monitort NZa de zorgverzekeringsmarkt. Hier volgen ze de trends en ontwikkelingen op het gebied van zorgverzekeraars, polissen, inkomsten, uitgaven, resultaten en polishouders. Dit doet de NZa om de betaalbaarheid, toegankelijkheid, solidariteit en transparantie van de zorgverzekeringsmarkt in kaart te brengen. De looptijd waarop NZa op monitort is telkens vijf jaar per jaar. Dit doen ze om eventuele trends te identificeren en te herkennen.

In 2020 zijn er 11 verzekeringsgroepen en in totaal 21 zorgverzekeraars. Per 2020 hebben drie zorgverzekeraars hun activiteiten stopgezet. Binnen VGZ zijn VGZ voor de Zorg en VGZ Zorgverzekeraar op 2 oktober 2019 gefuseerd. Per 1 januari 2020 is Avéro gefuseerd met Zilveren Kruis binnen Achmea. Binnen CZ zijn de activiteiten van OHRA Zorgverzekeringen ondergebracht bij OHRA Ziektekostenverzekeringen.

Risicoselectie

NZa ziet wel meer mogelijkheden voor risicoselectie in de markt. Ze concluderen dat uit onderzoek is gebleken dat jonge en gezonde verzekerden kiezen voor verschillende verzekeringen voor chronische ziekten en ouderen. Marketing door zorgverzekeraars gericht op specifieke groepen blijken erg effectief te zijn. Polissen met beperkte zorgvergoedingen hebben aantoonbaar gezondere verzekerden.

Conclusie

Het aanbod in zorgverzekeringen is dus in 2020 diverser geworden, wat een positieve ontwikkeling te noemen is. Meer keuzes voor verzekerden is een goede ontwikkeling, zo schrijft NZa. Maar het belangrijkste is dat het voor verzekerden gemakkelijker is om de juiste keuzes te maken. Een passende keuze maken voor jouw of gezinssituatie is nog steeds wel erg belangrijk. Vergelijk je zorgverzekeringen op Verzekering.nl, dan ben je altijd verzekerd van de beste keuze voor de laagste prijs. We kijken bij het vergelijken van de verschillende verzekeraars expliciet naar je wensen op zodoende maatwerk te leveren in elke situatie.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven