Zakelijk

DSW maakt als eerste verzekeraar zorgpremie bekend, fors hoger dan kabinet vooraf op rekende.

Zorgverzekering nieuws

DSW maakt als eerste verzekeraar zorgpremie bekend, fors hoger dan kabinet vooraf op rekende.

2 minuten leestijd
DSW trekt de lijn van afgelopen jaren voort om als eerste verzekeraar de zorgpremie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend te maken. Waar het kabinet op Prinsjesdag afgelopen week nog bekend maakte dat de verwachte stijging iets minder dan €5 zou zijn, meldt DSW dat de zorgpremie stijgt met €6,50 per maand.

De totale zorgverzekeringspremie van DSW zal in 2021 5% hoger (€124,50) zijn dan premie van dit jaar. Volgens DSW zijn de hogere premiekosten nodig door het gevolg van de stijgende lonen in de zorg en de toename van het gebruik van dure medicatie. Dit zou een premiestijging van €4,50 verklaren. De andere €2 euro wordt volgens DSW veroorzaakt doordat de eigen reserves op een dusdanig laag niveau zijn waardoor de zorgkosten nu vanuit de klant uit moeten komen. Waar afgelopen jaren de zorgverzekeraars de kosten minder hard lieten stijgen door gebruik te maken van hun reserves, zijn deze bij DSW volledig uitgeput.

COVID-19 zorgt voor beperkte invloed

Dat 2020 een duurder zorgjaar zou worden dan vooraf werd gedacht mogen duidelijk zijn. Wat de daadwerkelijke kosten zijn, veroorzaakt door de pandemie, is op dit moment nog niet echt duidelijk. Dit komt mede omdat veel behandelingen zijn uitgesteld door de overcapaciteit waar de IC in ziekenhuizen mee te kampen hadden. Daarnaast moeten nog veel rekeningen voor coronabehandelingen naar de zorgverzekeraars toegestuurd worden. Al deze extra kosten zullen naar verwachting nog niet worden doorgevoerd in 2021. Dat de premies nog harder gaan stijgen in 2022 is dan geen onlogische redenering.

Wie volgen er?

Zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om de nieuwe zorgpremies bekend te maken. De bekendmaking van de zorgpremie bij DSW geeft ons een aardig beeld wat er in het verschiet ligt bij de andere zorgverzekeraars.

Op de Prinsjesdag van vorige week was al voorzien dat de zorgpremies zouden stijgen. Het kabinet verwacht dat de burger volgend jaar gemiddeld €123 per maand kwijt is aan een zorgverzekeringen, een stijging van enkele euro’s per maand. Het eigen risico blijft €385 euro. Volgend jaar gaat de zorgtoeslag wel omhoog, €44 voor alleenstaanden en €99 voor meerpersoonshuishoudens.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven