Zakelijk

Verzekering voor je e-bike, is het echt nodig?

Fietsverzekering nieuws

Verzekering voor je e-bike, is het echt nodig?

2 minuten leestijd
De e-bike is dit jaar populairder dan ooit. Nog nooit zijn er zoveel e-bikes verkocht volgens de BOVAG. Het jaar 2020 is met terecht een elektrisch jaar te noemen door steeds grotere interesses in e-bikes, e-scooters en elektrische auto’s. Waar de consument in het begin nog terughoudend was door kinderziektes, accu’s die snel leeg raakte en door onduidelijkheid aan regels in het verkeer. Is het vandaag de dag al helemaal geïntegreerd in Nederland als typisch fietsland. Helaas betekent dit ook dat er steeds meer meldingen zijn van diefstal in deze markt. Gelukkig kan je in Nederland vrijwel alles verzekeren, waaronder ook je pas aangekochte e-bike.

Bij het afsluiten van een verzekering is het altijd handig om bij jezelf af te vragen of het überhaupt nodig is om je te laten verzekeren. Kan je het financieel dragen wanneer je fiets wordt gestolen of als je schade rijdt? Waar stal je de fiets? In je schuur, buurtstalling of gewoon buiten in het fietsenrek? Wil je accessoires (kinderzitje, fietscomputer, fietstassen etc.) mee laten verzekeren? Hoeveel kost een verzekering voor je e-bike en ben je niet goedkoper uit na een aantal jaren als je geen fietsverzekering neemt?

Soorten verzekeringen

Als je uiteindelijk een keus hebt gemaakt om je e-bike te laten verzekeren ben je er nog niet. Er zijn namelijk meerdere soorten verzekeringen die je kan afsluiten. Ook is de premie de laatste flink gestegen als je het vergelijkt met verzekeringen voor andere fietsen. Waar eerst de e-bike minder populair was dan een anders soort fiets is dit in de afgelopen jaren flink gestegen waardoor de premies ook gestegen zijn.

Een ander groot verschil dat e-bike een accu hebben waar een normale fiets dat niet heeft. Hou rekening mee dat verzekeraars een afschrijfwaarde hebben op de accu die per jaar meer wordt.

Aflopende e-bikeverzekering

Met een aflopende e-bikeverzekering kan je voor 3 tot 5 jaar verzekeren en het in één keer betalen. Als je e-bike kort daarna wordt gestolen of schade rijdt, is er meestal geen vergoeding vanuit de verzekeraar.

Doorlopende e-bikeverzekering

Met een doorlopende e-bikeverzekering betaal je per maand de premie. Meestal zijn deze premies na 3 jaar wel duurder dan premies bij een aflopende verzekering.

Verzekering tegen diefstal

Met de diefstal verzekering bescherm je tegen diefstal van je e-bike. Belangrijk om te weten is dat deze verzekering van sommige verzekeringsmaatschappijen de diefstal van accessoires niet dekt. De premie is lager dan een verzekering voor zowel schade als diefstal.

Verzekering met een volledig cascodekking

Met een volledige cascodekking bescherm je je tegen diefstal en schade door vallen, brand of aanrijding. Als er echter schade optreedt (maakt hier niet uit wie degene was die schade heeft gereden), is meestal een eigen risico vereist.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven