Zakelijk

We gaan weer meer betalen voor onze zorgpremie in 2021

Zorgverzekering nieuws

We gaan weer meer betalen voor onze zorgpremie in 2021

2 minuten leestijd
Volgens Haagse bronnen en verschillende media stijgen de premies in 2021 ruim 5 euro per maand oftewel 60 euro op jaarbasis. Deze stijging ligt in de verwachte lijn vergeleken de stijgingen van de zorgpremies in de afgelopen jaren. Eerder dit jaar werd nog verwacht door deskundigen dat de zorgpremies wel met 150 euro konden stijgen op jaarbasis. De berekeningen door deze deskundigen zijn gemaakt op basis van de extra kosten die gemaakt zijn door de corona pandemie en de gemiste inkomsten van ziekenhuizen. Er is dit jaar voorlopig nog geen sprake van de verwachte stijging door de gevolgen van de corona crisis.

Het lijkt er dus op dat verwachte stijging door de corona crisis minder hard stijgt dan eerder werd voorspeld. Echter bestaat de kans nog wel dat in 2020 premie alsnog stijgt door het gevolg van uitgestelde zorg in het afgelopen half jaar. Naast de uitgestelde zorg is er een andere reden waarom de gestegen nog redelijk te overzien zijn voor de consument. De werkgeversheffing (op de loonstrook bekend als Zvw) is in het vorige jaar te laag ingecalculeerd, waardoor dat nu wordt gecompenseerd. Lees hier verder waarom we meer gaan betalen voor de zorgpremie in 2021.

Voorspelling 2022

Op dit moment is het dus nog te vroeg om een betrouwbare verwachting voor 2022 te voorspellen. Het kabinet zal de premiestijging tijdens Prinsjesdag officieel bekend maken, zo melden de Haagse bronnen. Of de stijging hoger of lager uitvalt dan wat de bronnen hebben vermeld weten we pas definitief 15 september.

Er verandert niks aan het eigen risico, het huidige kabinet heeft namelijk het verplichte eigen risico tot en met 2021 vastgesteld. Mensen kunnen wel hun premie bij hun zorgverzekeraar verlagen door een hogere eigen risico te kiezen.

Meer betalen voor zorgpremie

In de voorgaande jaren waren er grote verschillen tussen de nominale premie berekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de werkelijke kosten van de zorgpremie bij de zorgverzekeraars. Dit komt mede omdat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen tegen welk bedrag per maand ze de basisverzekeringen aanbieden. Deze verschillen ontstaan omdat niet elke zorgverzekeraar dezelfde kosten hebben gemaakt. Dit komt omdat sommige zorgverzekeraars hun reserves van voorgaande jaren inzetten om op die manier de premiestijging te verlagen. Het loont dus om elk jaar de verschillende premies van zorgverzekeraars onder de loep te nemen. Vergelijk nu zorgverzekeringen via Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven