Zakelijk

Einde collectiviteitskorting?

Zorgverzekering nieuws

Einde collectiviteitskorting?

2 minuten leestijd
In 2021 zal de collectiviteitskorting nog blijven bestaan. Maar de kans is groot dat de laatste 5% van zorgverzekeringen met collectiviteitskorting daarna zal gaan verdwijnen. Minister Van Rijn laat deze beslissing echter over aan zijn opvolger.

Er is in de afgelopen jaren gekeken naar hoe er het beste invulling kan worden gegeven aan de collectiviteiten. Uit onderzoek is echter gebleken dat er bij de collectiviteiten verzekeringen, de collectiviteitskorting niet wordt terugverdiend op de Zvw-kosten. Ook was er maar bij 18% van de collectieve verzekeringen sprake van een daadwerkelijke besparing. Hier was er dan niet eens bekend hoe hoog deze besparing dan wel was. Bij de overige collectiviteiten wordt er alleen maar een mogelijke of een theoretische besparing gezien, maar deze besparing kan niet aannemelijk gemaakt worden voor de groep verzekerden anders was er geen enkel effect op de Zvw-kosten. Lees hier verder waarom er een einde komt aan de collectiviteitskorting.

Einde collectiviteitskorting

Het komt erop neer dat verzekerden zonder collectiviteit of degenen met een relatief lage collectiviteitskorting, de hoge collectiviteitskortingen van andere verzekerden betalen. De opvolger van minister Van Rijn zal met een beleidsreactie komen ten aanzien dit en hierbij het aandachtspunt van de collectiviteitskorting mee te nemen. Voor 2021 is wel besloten dat de maximale collectiviteitskorting vijf procent blijft.

Voordeel

Verzekeraars stellen dat het collectief inkopen van zorg een financieel voordeel oplevert die wordt doorgerekend aan de verzekerden. Maar dit voordeel wordt in de praktijk helemaal niet bereikt. Het collectieve voordeel dat verzekerden kunnen krijgen is dus eigenlijk nergens op gebaseerd. Zorgverzekeraars geven korting op een polis die van zichzelf al relatief duur is. Voor de klant is dat op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar eigenlijk is het alleen een lokkertje om klanten te winnen.

In onderzoeken wordt aangetoond dat er steeds meer verschillende polissen worden aangeboden, terwijl het totale aanbod van polissen alleen maar kleiner wordt. Dit is wel een goede ontwikkeling, want dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer echte keuzemogelijkheden krijgen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je meer informatie over zorgverzekeringen of wil je zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven