Zakelijk

Welke autoverzekering heb je nodig als ondernemer, privé of zakelijk?

Autoverzekering nieuws

Welke autoverzekering heb je nodig als ondernemer, privé of zakelijk?

2 minuten leestijd
Dagen zijn gevuld met zakelijke afspraken en overleg met klanten. Hiervoor breng je veel tijd door in de auto. Het is belangrijk om dan goed verzekerd te zijn en om te weten of je een zakelijke of een privé verzekering nodig hebt.

Onder zakelijke gebruik van een auto vallen ritten naar klanten. Ook als je de auto gebruikt als taxi of als lesauto, koeriersdiensten, betaald personenvervoer en goederenvervoer. Als je auto op je eigen naam staat en gebruikt vooral voor woon-werkverkeer valt dit onder privégebruik. Welke autoverzekering heb je nodig als ondernemer? Lees dat hier verder.

Zakelijke autoverzekering

Als je je auto zakelijk aanschaft heb je altijd een zakelijke autoverzekering nodig. Voor een auto van de zaak kan je geen reguliere autoverzekering afsluiten. Wanneer je je auto privé hebt gekocht maar veel meters maakt voor werk is het wellicht handiger om een zakelijke verzekering af te sluiten. Het is natuurlijk belangrijk om altijd eerlijk te zijn over je gebruik. Als je niet aangeeft dat je zakelijk rijdt worden de kilometers niet verzekerd. Een zakelijke autoverzekering dekt privégebruik automatisch. Per verzekeraar verschillen de voorwaarden dus is het verstandig om die goed door te lezen.

Particuliere autoverzekering

Een auto privé gekocht en die weinig gebruikt wordt voor werk is een particuliere autoverzekering voldoende. Ook als de auto voor won-werkverkeer wort gebruikt. De kilometers die je dan maakt worden met deze verzekering gedekt. Als je de auto gebruikt voor afspraken bij klanten moet je dit melden bij je verzekeraar. Op die manier wordt bepaald welke verzekering je nodig hebt. Soms wordt er met een limiet gerekend. Als je hier overheen gaat is een zakelijke autoverzekering verplicht. Bijvoorbeeld als met de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden.

Nadelen zakelijke autoverzekering

Een nadeel van een zakelijke autoverzekering is dat die vaak duurder is dan een reguliere autoverzekering. Omdat een verzekeraar rekening houdt met het aantal kilometers dat wordt gereden is een zakelijke verzekering duurder. Bij een zakelijke autoverzekering kan je de premie verlagen door de BTW te verrekenen. De BTW mag namelijk van de cataloguswaarde worden afgehaald. De schade wordt dan exclusief BTW uitbetaald waardoor de premie weer lager wordt. Belasting over de premie wordt wel nog worden betaald. Bij een zakelijke verzekering betaal je zelf de btw over schade. Bij deze verzekering wordt de schade betaald zonder BTW omdat de auto zonder btw op de cataloguswaarde is verzekerd. De BTW die door het reparatiebedrijf wordt berekend moet je daarom zelf betalen. Die kan wel weer verrekend worden. Een ander voordeel van een zakelijke autoverzekering is dat privégebruik gedekt wordt. Een particuliere verzekering dekt zakelijk gebruik niet altijd.

Wil je meer informatie over autoverzekeringen voor een ondernemer of wil je autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven