Zakelijk

Zorgpremie zal minder stijgen dan verwacht

Zorgverzekering nieuws

Zorgpremie zal minder stijgen dan verwacht

2 minuten leestijd
Iedereen is bezorgd dat de zorgpremie zal gaan stijgen volgend jaar, voornamelijk omdat veel mensen een financiële klap krijgen door de corona crisis. De minister van Medische Zorg heeft ook gezegd dat de zorgpremie wel degelijk zal gaan stijgen, maar niet zo drastisch als dat sommige deskundigen hadden voorspeld.

Ziekenhuizen hebben te maken met gemiste inkomsten, ook zijn er veel extra coronakosten. Het bedrag dat hiervoor nodig is om dit te dekken is ongeveer 2 miljard euro. Wel is het zo dat er daarnaast ook nog eens 3 miljard euro extra nodig is voor de gemiste inkomsten van de aankomende jaren en voor de coronazorg. Een deskundige had voorspelt dat hierdoor de zorgpremie met 150 euro zou kunnen gaan stijgen in 2021. Dit zal waarschijnlijk wel lager gaan uitvallen.

Dat de zorgpremie gaat stijgen staat buiten kijf, dit is namelijk überhaupt elk jaar al het geval. Ook komt dit omdat de lonen in de zorg zullen gaan stijgen. Volgens de minister van Medische Zorg kunnen de berekeningen van de deskundigen opzich wel kloppen, maar volgens hem zal het in de praktijk nooit zo gebeuren. De premies zullen zoveel mogelijk gedempt worden en de extra kosten die bij corona komen kijken zullen voornamelijk worden betaald uit de staatskas en de reserves van de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zullen naar alle waarschijnlijkheid in september de premies bekend gaan maken, omdat er dan meer duidelijkheid is over de begroting voor Volksgezondheid.

Inmiddels is er al 1,2 miljard euro uitgegeven aan corona-gerelateerde zaken. Je moet hierbij denken aan beademingsapparatuur, beschermingsmiddelen en coronatesten. Het is nog onduidelijk hoeveel andere extra kosten de coronacrisis met zich mee zal brengen. De extra ic-bedden hebben veel geld gekost, daarentegen heeft de reguliere zorg het een stuk rustiger gehad en dus ook minder kosten gemaakt. Wel was het nodig dat verzekeraars bijdragen hebben uitgekeerd aan zorgaanbieders, om ervoor te zorgen dat deze niet failliet zullen gaan.

Wil je meer informatie over zorgverzekeringen of wil je zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven