Zakelijk

Worden autoverzekeringen goedkoper door de coronacrisis?

Autoverzekering nieuws

Worden autoverzekeringen goedkoper door de coronacrisis?

2 minuten leestijd
Meeste consumenten vragen zich of ze een gedeeltelijk terugbetaling kunnen krijgen van hun autoverzekering. Deze vraag ontstaat naar aanleiding van de coronacrisis. Bijna iedereen werkt vanuit huis wat betekent dat ze minder vaak de auto instappen. De kans op een aanrijding of een ander ongeval is enorm gedaald. Daarom vragen mensen zich af waarom ze een volledige premie moeten betalen.

Verkeersveiligheidsdienst Vias toont met cijfers aan dat er minder ongevallen plaatsvinden. In 2019 telde Nederland in het eerste trimester 8.492 verkeersongevallen met gewonden. In 2020 was dat 7.452. Het antwoord op de vraag of consumenten een deel van de premie terugkrijgen is waarschijnlijk nee. Het klinkt logisch dat wanneer er minder ongelukken zijn, minder schade is en dus betekent dat autoverzekeraars minder kosten hebben. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de crisis vooralsnog een relatief te korte periode om premies te zien dalen.

Een autoverzekering dekt daarnaast ook de burgerlijke aansprakelijkheid van bestuurders. Als je een ongeval veroorzaakt waardoor anderen schade lijden, neemt de verzekeraar de vergoeding van he slachtoffer op zich.

Het gedeeltelijk terugbetalen is ook niet mogelijk terwijl de bestuurder geen of minder risico loopt. Het is ten eerste niet zeker dat de ongevallencijfers zich doorzetten. Verschillende bedrijven gaan weer open en aan de slag, scholen gaan deels open want inhoud dat er opnieuw meer verkeer komt met de bijbehorende kans op een ongeval. Mensen zullen ook vaker de auto gaan nemen in plaats van het openbaar vervoer om kans op besmetting te minimaliseren. De kans dat er ongevallen plaats vinden zal wellicht weer gaan stijgen.

Daarnaast is reizen naar het buitenland niet meer mogelijk deze zomer. De kans is aanwezig dat er relatief veel autoverkeer zal zijn omdat iedereen in Nederland op vakantie gaat. De impact hiervan is nog niet in te schatten. Als de schadestatistieken meevallen zijn neerwaartse prijsaanpassingen de komende jaren niet uitgesloten.

Een manier om geld te besparen is het afsluiten van een kilometerverzekering. Daarbij wordt een premie betaald die in verhouding staat tot de werkelijk gereden afstand. Daarnaast kan je een schorsing van de autoverzekering vragen. De polis wordt dan een tijdlang stopgezet en pas hervat op het moment dat de bestuurder weer met de auto de weg op gaat. Wel moet worden opgezet met het aanvragen van een tijdelijke schorsing. Want het is niet dat de auto geen schade kan veroorzaken als hij stilstaat. Als bijvoorbeeld brand uitbreekt of bij een ontploffing.

Wilt u meer informatie over autoverzekeringen of wilt u autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven