Zakelijk

Grote financiële gevolgen bij rijden zonder rijbewijs

Autoverzekering nieuws

Grote financiële gevolgen bij rijden zonder rijbewijs

2 minuten leestijd
Als u toch gaat rijden als uw rijbewijs verlopen of ongeldig is, kan dat grote financiële gevolgen hebben. In de vorm van een boete van de politie, of dat uw verzekeraar de schadekosten bij een aanrijding op u verhaalt. Deze kosten kunnen zeer hoog oplopen. De overheid heeft nu besloten dat alle rijbewijzen die zijn verlopen in de periode vanaf 16 maart, geldig blijven tot 1 juni 2020.

Normaal gesproken verloopt na 10 jaar een rijbewijs. Deze moet u zelf verlengen. Wanneer u dit niet doet kan dat gevolgen hebben. Als u aangehouden wordt tijdens het rijden met een rijbewijs dat minder dan een jaar verlopen is, riskeert u een boete van €95. Is uw rijbewijs langer verlopen dan kan de boete oplopen tot €360. Mocht u een aanrijding veroorzaken als u rijdt met een verlopen rijbewijs, dan zal de verzekeraar in beeld komen. Als u na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet u wellicht achteraf aantonen dat uw rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Is uw rijbewijs toch verlopen dan is het voor de verzekeraar wel verplicht om de materiële schade of de letselschade bij de tegenpartij te vergoeden. Wel is de kans groot dat de verzekeraar deze kosten alsnog op u zal willen verhalen. De eventuele schade aan uw eigen auto wordt meestal in deze situatie niet uitgekeerd. Stel dat u iemand aanrijdt en deze persoon raakt daardoor invalide of arbeidsongeschikt, dan kunnen de kosten zo maar oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

Een rijbewijs kan om verschillende redenen ongeldig worden verklaard. Bijvoorbeeld als u bent aangehouden met te veel alcohol op. Maar ook ouderen die na een keuring niet meer mogen rijden. Niet alleen is het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs verboden: ook het bewaren een ongeldig rijbewijs mag niet. Hier staat een geldboete op van €240. Mocht u dan ook nog eens gaan rijden met dat rijbewijs dan kan die boete oplopen tot €380. Bovendien riskeert u ook nog eens een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Mensen met een ongeldig rijbewijs lopen ook een groot risico dat verzekeraars na schade niet uitbetalen of de schade aan derden proberen te verhalen. Het is dus van groot belang dat u ervoor zorgt dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Wilt u meer informatie over autoverzekeringen of wilt u autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven