Zakelijk

Autovandalisme toegenomen

Autoverzekering nieuws

Autovandalisme toegenomen

2 minuten leestijd
De afgelopen jaren is autovandalisme sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). In 2019 werden er dagelijks 89 gevallen van autovandalisme gemeld. Dit kan de kosten zeer hoog laten oplopen, zelfs wanneer iemand allrisk verzekerd is. Zelfs dan moeten de autobezitters vaak nog voor een deel of zelfs voor de gehele kosten opdraaien. Op deze manier kan de no-claimkorting enorm dalen.

In heel Nederland is autovandalisme toegenomen, wel zijn er duidelijke verschillen te zien tussen de verschillende provincies. Zo zijn het aantal vandalisme-gevallen vooral in de randstad toegenomen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat vooral Noord-Holland met 4,1 gevallen per 1000 auto’s een grote stijging heeft gezien in het afgelopen jaar. Friesland en Drenthe blijven respectievelijk achter met ongeveer 2 gevallen per 1000 auto’s. Het landelijk gemiddelde ligt op ongeveer 3,1 gevallen per 1000 auto’s.

In de praktijk blijkt het tevens ook heel lastig om de daders van het vandalisme op te sporen. In slechts 8% van alle gevallen wordt er daadwerkelijk een dader schuldig bevonden. Het is wel opmerkelijk dat in de noordelijke provincies dit percentage beduidend hoger ligt, met maar liefst 12,9%.

De afgelopen jaren zijn de premies voor een WW-verzekering behoorlijk gestegen. Dit heeft vooral te maken met dat verzekeringsmaatschappijen nog altijd meer uitkeren dan dat ze aan premie ontvangen. Tot op heden waren de premies voor de WA beperkt- en volledig cascoverzekeringen redelijk stabiel gebleven, soms was er zelfs een daling. Er wordt verwacht dat de komende jaren de premies voor de uitgebreidere verzekeringen gaan toenemen. Doordat het vandalisme toeneemt, moeten de verzekeringsmaatschappijen de prijzen wel omhoog gaan bijstellen.

Schade door vandalisme kan erg prijzig zijn. Alleen een WA volledig casco, ook wel allriskverzekering genoemd, biedt uitkomst. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen de kosten ook worden vergoed bij een WA+ verzekering. Bijvoorbeeld als het alleen om ruit- of brandschade gaat. Wel moet dit duidelijk staan aangegeven in de voorwaarden van de polis. In de meeste gevallen is alleen een vergoeding bij een allriskverzekering mogelijk. Wel gaat dit vaak alsnog ten koste van uw schadevrije jaren. Dit zal er dus voor zorgen dat uw maandelijkse premie zal gaan stijgen.

Wilt u meer informatie over autoverzekeringen of wilt u autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven