Zakelijk

Patiënten met een uitgestelde ziekenhuisbehandeling moeten mogelijk meer gaan betalen

Zorgverzekering nieuws

Patiënten met een uitgestelde ziekenhuisbehandeling moeten mogelijk meer gaan betalen

2 minuten leestijd
Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport heeft laten weten dat patiënten van wie een ziekenhuisbehandeling is uitgesteld door het coronavirus, mogelijk extra moeten betalen. Dit komt doordat in sommige gevallen het eigen risico van 2019 en 2020 zal worden aangesproken.

Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode ziekenhuisbehandelingen van honderdduizenden patiënten uitgesteld. Deze patiënten gaan daardoor mogelijk twee keer (een deel van het) eigen risico betalen. Dat heeft te maken met de manier waarop ziekenhuizen kosten registeren.

Ziekenhuizen werken met diagnose-behandelcombinaties (DBC’s). Dit beschrijft het complete behandeltraject van een ziekenhuispatiënt voor een bepaalde zorgvraag. Een DBC start bij de eerste verrichtte uitvoering. Vaak is dat het eerste gesprek met de arts. Vanaf dat moment staat een DBC in de meeste gevallen 120 dagen open.

Het jaar waarin de DBC wordt geopend, is bepalend voor van welk jaar het eigen risico wordt aangesproken. Stel dat een ziekenhuis een DBC in 2019 opent, dan vallen alle behandelingen van dat behandeltraject die tijdens de looptijd van de DBC uitgevoerd worden onder het eigen risico van 2019. Ook als de DBC doorloopt tot in 2020.

Als een behandeling die u begin 2020 zou krijgen (en die in een in 2019 geopende DBC zou vallen) uitgesteld wordt, kan deze buiten de periode van 120 dagen komen te vallen. Er wordt dan een vervolg-DBC geopend. Ook daarbij geldt dat de startdatum van de DBC waar de behandeling in valt bepalend is voor van welk jaar het eigen risico wordt aangesproken.

Het kan dus voorkomen dat patiënten door een uitgestelde ziekenhuisbehandeling eigen risico over 2019 én 2020 moeten betalen, in plaats van alleen over 2019. Voor de betrokken patiënten zou de termijn van 120 dagen eventueel opgerekt moeten worden, zodat zij door de coronacrisis niet ook nog eens financieel benadeeld zouden worden.

Wilt u meer informatie over zorgverzekeringen of wilt u zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven