Zakelijk

Stijgende zorgkosten zorgen voor verhoging zorgpremie

Zorgverzekering nieuws

Stijgende zorgkosten zorgen voor verhoging zorgpremie

2 minuten leestijd
Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaan de zorgkosten in Nederland naar verwachting stijgen tot 2060, met een gemiddelde groei van 2,8% per jaar. Daarbij wordt de aanname gemaakt dat het beleid van de regering op het gebied van gezondheidszorg niet verandert.

Er zijn stijgende zorguitgaven, deze zullen ergens mee betaald moeten worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit bewerkstelligd worden door de zorgpremie te verhogen. Op dit moment kost een basisverzekering gemiddeld €120,03 per maand. Dat bedrag is berekend door het gemiddelde van 65 basispolissen te nemen. Als er rekening wordt gehouden met een kostenstijging van 2,8% per jaar betekent dit dat de premie in 2045 bijna verdubbeld is, namelijk €239,40. In 2060 zou de premie zelfs uitkomen op bijna €360 per maand, een verdriedubbeling.

In 2060 bedragen de totale zorgkosten 291 miljard euro. Het grootste deel hiervan, zo’n 96 miljard, gaat op aan ziekenhuiszorg. Ook de kosten voor gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg zullen de komende jaren zeer sterk toenemen.

De vergrijzing van de bevolking speelt een zeer belangrijke rol in de sterk stijgende zorgkosten. Met name tot 2040, wanneer de vergrijzing zijn piek bereikt. Naarmate de gemiddelde leeftijd van Nederlanders toeneemt, betekent dit tegelijkertijd dat er meer wordt gevraagd van de zorg. De zorguitgaven voor mensen van 65 jaar en ouder zal tot 2060 toenemen van 37 naar 167 miljard euro.

Toch is vergrijzing niet de belangrijkste reden voor de kostenstijging. Want er komen steeds meer mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Ook worden er steeds meer mensen langer en intensiever behandeld dan vroeger. En komen er steeds meer nieuwe en dure technologieën en geneesmiddelen op de markt. Deze dingen zorgen ervoor dat mensen steeds ouder worden. Daarom zullen deze mensen ook langer zorg nodig moeten hebben.

Wilt u meer informatie over zorgverzekeringen of wilt u zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven