De reden voor dit verschil is dat de korting op de collectieve basisverzekering begin vorig jaar werd gehalveerd. Veel collectief verzekerden zagen hun zorgpremie sterk toenemen, in sommige gevallen wel tot meer dan €100 op jaarbasis.
Het is al jaren zo dat het aantal collectief verzekerde mensen daalt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de collectieve pakketten steeds hogere prijzen hebben. Daarom is het ook niet vreemd dat het aantal mensen die een collectieve verzekering heeft is gedaald met 1,8% in 2020. Dit zijn ongeveer 300.000 mensen. Ondanks deze daling heeft nog bijna 2 op de 3 Nederlanders een collectieve zorgpolis. Dit wordt vaak via de werkgever, een patiëntenvereniging of een sportvereniging geregeld. Wellicht wordt de collectieve korting helemaal gereconstructureerd per 2021. Hierover is alleen nog niets echt duidelijk over, de overheid kijkt nog naar de verschillende mogelijkheden.
Kleinere zorgverzekeraars veroveren daarentegen in 2020 een behoorlijk marktaandeel. Het marktaandeel is gegroeid van 14 naar 15,1 procent. Dit zijn bijna 200.000 mensen. De verzekeraars die hier de beste zaken hebben gedaan zijn Eucare, ASR en DSW. De grootste verliezers zijn de grotere verzekeraars, waaronder Achmea, Menzis en VGZ. De grootste verliezer relatief gezien is FBTO, zij verloren 0,3% marktaandeel, dat vertaalt zich naar ongeveer 52.000 klanten.
In 2020 is er opnieuw een groei geconstateerd in het aantal mensen dat kiest voor een vrijwillig eigen risico. 13,3% van de mensen in Nederland heeft een eigen risico van €485 of hoger. Wanneer men kiest voor een vrijwillig eigen risico is dat in 75% van alle gevallen het maximale eigen risico.
Wilt u meer informatie over zorgverzekeringen of wilt u zorgverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl