Zakelijk

De consumentenbond wil schadevrije jaren automatisch toekennen aan alle regelmatige bestuurders van één auto

Autoverzekering nieuws

De consumentenbond wil schadevrije jaren automatisch toekennen aan alle regelmatige bestuurders van één auto

2 minuten leestijd
Een dubbele opbouw van schadevrije jaren. De consumentenbond maakt zich er al jaren hard voor. De minister van financiën gaat in gesprek met verschillende partijen om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden.

Een dubbele opbouw van schadevrije jaren. De consumentenbond maakt zich er al jaren hard voor. De minister van financiën gaat in gesprek met verschillende partijen om te kijken of er een oplossing gevonden kan worden.

Er wordt al jaren gestreden door de consumentenbond voor een dubbele opbouw van schadevrije jaren. Dubbele opbouw van schadevrije jaren betekent ook dat naast de daadwerkelijke verzekeringsnemer, de andere regelmatige bestuurders van de auto hun schadevrije jaren kunnen opbouwen. Op dit moment is er bij de meeste verzekeraars geen sprake van een dubbele opbouw, waardoor de andere regelmatige bestuurders geen premiekorting krijgen als ze zelf een autoverzekering gaan afsluiten. Bij een enkele verzekeraar is het op dit moment wel mogelijk om dubbele schadevrije jaren op te bouwen, hierbij gaat het wel om een specifieke uitzondering.

Volgens de verzekeraars zitten er te veel nadelen aan het opbouwen van dubbele schadevrije jaren. De minister van financiën gaat met meerdere partijen kijken naar een eventuele oplossing. Wel heeft de minister in december al gezegd dat er een devaluatie van schadevrije jaren als risico-indicator kan optreden als de schadevrije jaren verdeeld zouden worden onder alle regelmatige bestuurders. Voor verzekeraars kan dit nieuwe problemen veroorzaken, omdat het risico van een bestuurder zo moeilijker kan worden ingeschat.

Het meenemen van schadevrije jaren naar andere landen in de EU en omgekeerd om zo een lagere premie te kunnen bewerkstelligen is een andere kwestie die speelt. Landen in de EU voeren een ander beleid over de gevolgen van een schuldschade. Het is daarom ook maar de vraag of het hebben van een eenzelfde definitie van schadevrije jaren wel zouden leiden tot een lagere premie. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je als Nederlandse verzekeringnemer er alleen maar slechter vanaf komt. Hier zal nog verder onderzoek naar gedaan worden, maar de minister verwacht zoals het er nu voor staat geen dergelijke wijziging.

Wilt u meer informatie over autoverzekeringen of wilt u autoverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven