Zakelijk

Wie is aansprakelijk voor schade aan de apparatuur van thuiswerkers?

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Wie is aansprakelijk voor schade aan de apparatuur van thuiswerkers?

2 minuten leestijd
Door de maatregelen omtrent het coronavirus werken veel mensen vanuit huis. Veel mensen zijn dit niet gewend en maken gebruik van een geïmproviseerde werkplek. Op zo’n geïmproviseerde werkplek kan er natuurlijk wel eens iets misgaan waardoor mogelijk apparatuur zoals een laptop kan worden beschadigd. Maar wie is hier nu dan aansprakelijk voor?

Er zijn twee verschillende situaties mogelijk. De eerste situatie is dat de apparatuur die de thuiswerker gebruikt in bruikleen is. Dit wil zeggen dat de thuiswerker voor een bepaalde tijd apparatuur in leen krijgt van een werkgever. Deze spullen vallen onder de aansprakelijkheid van de werkgever. Mocht er dus schade voorkomen aan de apparatuur, dan zullen deze kosten op de verzekering van de werkgever worden verhaald. De kosten komen wel voor de rekening van de werknemer als er sprake is van opzettelijke vernieling, nalatigheid of bewuste roekeloosheid. Wel moet dit door de werkgever bewezen kunnen worden tegenover de verzekeraar.

De tweede situatie, het gebruik van eigen apparatuur ligt iets ingewikkelder. De werkgever is in beginsel verantwoordelijk dat de werknemer thuis kan werken, dit is vastgesteld in de Arbowetgeving. Mocht de werknemer ervoor kiezen om met zijn of haar eigen apparatuur te gaan werken, terwijl de werkgever wel apparatuur van het bedrijf heeft aangeboden, dan zal de aansprakelijkheid voor de verzekering bij eventuele schade eerder bij de werknemer liggen. Mocht dit niet zo zijn dan zal de aansprakelijkheid eerder bij de werkgever liggen. Een andere mogelijkheid is dat de werkgever haar werknemer een kleine vergoeding betaalt voor het gebruik van eigen apparatuur. Op deze manier koopt de werkgever eigenlijk schade, onderhoud en slijtage af.

Bij veel bedrijven verschilt het wie er aansprakelijk wordt gesteld bij schade aan eigen apparatuur. Vergelijk daarom met uw werkgever wat de beste oplossing is voor uw individuele situatie. Het is van belang om hier onderling duidelijke afspraken over te maken en bovenstaande situaties met elkaar te bespreken, zodat er van tevoren kan worden vastgelegd voor de verzekering wie er aansprakelijk voor wat is.

De laatste jaren zijn de voorwaarden van inboedelverzekeringen veranderd. Door de meeste verzekeraars wordt schade die thuis is veroorzaakt aan elektronica alleen verzekerd met een allriskverzekering. Tevens zit hier vaak nog een maximumvergoeding of een eigen risico aan vast. Het kan daarom geen kwaad om uw inboedelverzekering nog een keer na te kijken, omdat stel dat er toch schade ontstaat u wel goed verzekerd bent.

Wilt u meer informatie over inboedelverzekeringen of wilt u inboedelverzekeringen op een onafhankelijke website kunnen vergelijken? Surf dan gerust naar Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven