Zakelijk

Wordt de anticonceptiepil mogelijk weer gratis?

Zorgverzekering nieuws

Wordt de anticonceptiepil mogelijk weer gratis?

1 minuut leestijd
Anticonceptie is een verzamelnaam voor middelen die de innesteling van een bevruchte eicel doen voorkomen. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Voor vrouwen bestaat er: – De anticonceptiepil – De anticonceptiepleister – De anticonceptie-ring – Het anticonceptiestaafje – De hormoonspiraal – De minipil – De prikpil. Mannen hebben enkel condooms als anticonceptiemiddel. De anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Ongeveer 30% van alle vrouwen in Nederland gebruiken de anticonceptiepil.

Tweede kamer

In 2011 is de anticonceptiepil uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Begin 2019 heeft de Tweede kamer wel gestemd voor de terugkeer van de pil in het basispakket, dit was helaas alleen met weinig succes. De meerderheid van de Tweede kamer was niet voor de terugkeer, de partijen vonden de kosten van de anticonceptiepil al laag genoeg.

Kosten van de anticonceptiepil

De kosten van de anticonceptiepil voor vrouwen:

  • Meisjes onder de 18 jaar: anticonceptie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Vrouwen tussen de 18 en 21 jaar: anticonceptie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar hierbij geldt wel een eigen risico. De kosten zijn dus afhankelijk van het eigen risico van de vrouw.
  • Vrouwen van 21 jaar of ouder: de kosten voor de anticonceptiepil liggen tussen de €30 en €50 per jaar.

Vrouwen vanaf 21 jaar kunnen wel een aanvullende verzekering
afsluiten voor anticonceptie, waar ook de anticonceptiepil onder valt.

Dagvaarding

Minister Bruis heeft namens de Nederlandse Staat vrijdag een dagvaarding in ontvangst genomen, waarin geëist wordt dat de anticonceptiepil voor iedereen gratis wordt. De Nederlandse Staat wordt dus voor de rechter gesleept. Zoals hierboven vertelt, is de pil momenteel niet gratis voor iedereen.

Momenteel zijn er al ongeveer 7000 mede-eisers.

Uit onderzoek bleek ook dat 8% van de Nederlandse vrouwen in de afgelopen tien jaar soms geen geld beschikbaar had voor de aanschaf van de anticonceptiepil. Dit kan verholpen worden door de anticonceptiepil aan het basispakket toe te voegen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven