Kan ik mijn praalwagen verzekeren?

Autoverzekering nieuws

Kan ik mijn praalwagen verzekeren?

2 minuten leestijd
Zondag 23 februari 2020 begint carnaval weer in Nederland. Het evenement duurt drie dagen, tot en met dinsdag 25 februari 2020. Tijdens carnaval zijn er diverse optochten in verschillende steden in Nederland.

In Nederland wordt er vooral Carnaval gevierd in:

 • Noord-Brabant
 • Limburg
 • Zeeuws-Vlaanderen
 • Achterhoek
 • Regio Arnhem/Nijmegen
 • Twente
 • West-Friesland

In deze steden zijn de optochten het hoogtepunt. Diverse praalwagens rijden in een optocht door de buurt heen. Wanneer u ook deel uit maakt van deze optocht wilt u natuurlijk uw praalwagen verzekeren om eventuele ongelukken niet zelf te hoeven bekostigen.

Een WA-verzekering voor praalwagens is bedoeld voor de eigenaar van het voertuig dat de praalwagen voortrekt of het voertuig dat als praalwagen dient. Het voertuig kan een tractor, auto of vrachtwagen zijn. U dient wel uw eigen praalwagen gebouwd te hebben, eventueel samen met uw vrienden.

Er zijn een aantal regels om in aanmerking te komen voor een WA-verzekering voor praalwagens. Niet alle praalwagens kunnen WA verzekerd worden.

Een aantal regels zijn:

 • De praalwagen is een motorvoertuig.
 • U bent ook verzekerd in België en Duitsland, mits de optocht start en/of eindigt in Nederland.
 • Het voertuig moet beschikken over een APK-goedkeuring.
 • Als er personen meerijden op de praalwagen, dient er een omheining te zijn van minimaal 1,20 m hoog en dient de omheining nagelvast gemonteerd te zijn. U kunt er ook voor kiezen om uzelf vast te zetten aan de praalkar, om de kans dat u eraf valt te verkleinen.
 • U bent verzekerd voor de rit van uw huis naar de optocht, de rit tijdens de optocht en de rit naar uw huis na de optocht.
 • De bestuurder van de praalwagen dient 18 jaar of ouder te zijn en moet beschikken over een wettelijk voorgeschreven rijbewijs voor het rijdende voertuig van de praalwagen.

 

Wat wordt er verzekerd:

 • De praalwagen en het trekkende voertuig zijn voor aansprakelijkheid verzekerd.
 • Uw praalwagen en trekkende voertuig zijn voor meerdere optochten verzekerd.
 • De praalwagen en het trekkende voertuig zijn één dag na en één dag voor de optocht ook al verzekerd.

Bij het verzekeren van meerdere praalwagens en trekkende voertuigen ontvangt u korting. Wanneer u een WA-verzekering voor praalwagens afsluit met nog 5 andere personen of meer dan 5 personen ontvangt u korting op uw premie.

Verzekeringen bieden verschillende premies aan bij het afsluiten van een WA-verzekering voor praalwagens. Kijk dus altijd goed bij het afsluiten van een verzekering wat de betreffende verzekeraar aanbiedt, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven