Zakelijk

Behandelkosten van ziekenhuizen

Zorgverzekering nieuws

Behandelkosten van ziekenhuizen

2 minuten leestijd
De meeste mensen die naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling staan niet stil bij de kosten hiervan. Terwijl bij de meeste aankopen, zoals als bijvoorbeeld vakanties en auto’s, dit wel het geval is. Toch is het wel verstandig om bezig te zijn met de kosten van een ziekenhuisbehandeling, aangezien deze flink uiteen kunnen lopen. Zo kunnen gelijke behandelingen verschillen van 300 tot 1400 euro.

De reden van de verschillen in prijs

Er zijn verschillende redenen voor de prijsverschillen per behandeling en ziekenhuis.

Verzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen

Verzekeraars onderhandelen individueel met ziekenhuizen over de kosten van behandelingen. Elke verzekeraar spreekt een afzonderlijke prijs af, wat leidt tot verschillende kosten per behandeling per verzekeraar. Het kan zelfs voorkomen dat een verzekerde voor dezelfde behandeling bij het ene ziekenhuis een rekening krijgt die ongeveer €500 hoger is dan bij een ander ziekenhuis.

Verschillende prijzen ziekenhuizen

De prijzen van ziekenhuizen zijn afhankelijk van het aantal potentiële klanten dat een verzekeraar in een bepaalde regio kan leveren. In dichtbevolkte regio’s kan een verzekeraar meer potentiële klanten bedienen dan in dunbevolkte regio’s. De prijzen in dichtbevolkte regio’s zullen dus lager zijn dan in dunbevolkte regio’s.

Concurrentie ziekenhuizen

Wanneer ziekenhuizen in dezelfde regio met elkaar concurreren om klanten, dalen ook de behandelprijzen. Ziekenhuizen verlagen de prijzen van bepaalde behandelingen om zich aantrekkelijker te maken en hopen zo meer klanten te trekken dan hun concurrenten.

Over de prijzen van behandelingen wordt niet elk jaar onderhandeld.

Sommige behandelingen zijn voor verzekeraars minder belangrijk, en daarom wordt er niet elk jaar over onderhandeld.

Nadelig

Er is dus een groot verschil in prijs als er wordt gekeken naar behandelingen en in welk ziekenhuis deze plaatsvindt, maar wanneer is het nu eigenlijk nadelig?

Voor slechts een deel van de verzekerden is dit nadelig. De meeste verzekerden hebben een eigen risico van €385, maar degenen met een eigen risico van €885 zullen de hoge behandelingsprijzen wel voelen.

Een aantal tips om de kosten laag te houden indien u een behandeling nodig heeft:

Indien u de naam van de officiële behandeling weet, kunt u op de website van uw zorgverzekeraar kijken of uw zorgverzekeraar bellen om de prijzen per ziekenhuis te vergelijken.

Hulp huisarts

Vraag eventueel aan uw huisarts of de ingreep daar kan worden uitgevoerd.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven