Zakelijk

Hoe kun je switchen van zorgverzekering?

Zorgverzekering nieuws

Hoe kun je switchen van zorgverzekering?

2 minuten leestijd
Aan het eind van ieder kalenderjaar heeft u de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. U kunt dan wisselen van zorgverzekeraar of bij uw huidige verzekeraar een andere zorgpolis afsluiten. Tot en met 1 februari van het volgende jaar kunt u een nieuwe verzekering afsluiten. De juiste verzekering vinden kan een klus zijn, maar door op tijd te beginnen en de verzekeringen te vergelijken kunt u het proces vergemakkelijken en kunt u bovendien veel geld besparen. Naast het besparen kunnen er ook andere redenen zijn waarom overstappen voor u wellicht interessant is. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje.

De 3 belangrijkste redenen om over te stappen:

Als een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij jouw wensen en behoeften. Als een andere zorgverzekering voordeliger is. Als je ontevreden bent over de service van jouw huidige zorgverzekering.

Tussentijds overstappen

Overstappen van zorgverzekering kan in principe één keer per jaar. In een aantal situaties kun je wel tussentijds een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Deze situaties zijn:

  • Je bent achttien jaar geworden.
  • Je gaat in Nederland wonen na verblijf in het buitenland.
  • Jouw zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd.
  • Je treedt uit militair dienstverband. Jouw collectief wordt beëindigd.
  • Je gaat scheiden.

Mocht je tussentijds willen overstappen, kun je het beste bij jouw huidige verzekering navragen wat de precieze voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen.

Collectieve verzekering

Wanneer je gebruikmaakt van een collectieve verzekering vanuit jouw werk en binnenkort van werkgever verandert, vervalt jouw recht op die collectieve verzekering. De verzekeraar zal jouw verzekering dan omzetten naar een reguliere verzekering. Je kunt ook geen gebruik meer maken van de korting en betaalt dus een hogere premie. Je kunt overstappen naar een andere verzekeraar of je aansluiten bij de collectieve verzekering van jouw nieuwe werkgever.

De uiterste datum voor het opzeggen van jouw zorgverzekering is op 31 december. De uiterste datum voor het afsluiten van jouw nieuwe zorgverzekering is op 31 januari. Hiervoor moet je wel eerst de oude zorgverzekering hebben stopgezet. Jouw zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Wanneer je wilt overstappen van zorgverzekering is het van belang op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Als je onverzekerd bent, loop je namelijk kans op een flinke boete. Ons advies is dan ook om voor eind december al een nieuwe polis af te sluiten, ook in verband met medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen.

Enkele tips bij het overstappen:

Vergelijken is een tijdsinnemende bezigheid. Elk jaar zijn vanaf 12 november alle nieuwe polisvoorwaarden bekend. Ga er dus zo snel mogelijk mee aan de slag zodat je op tijd een keuze kunt maken. Sommige zorgverzekeraars bieden cadeaus of kortingen aan bij hun zorgverzekering. Bereken altijd goed of dit voor jou wel voordeliger uitpakt. Over het algemeen kan gesteld worden dat je zo’n cadeau uiteindelijk zelf betaalt via de premie voor de zorgverzekering. Kijk goed naar de voorwaarden die gelden voor vergoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wachttijden voordat je voor vergoeding in aanmerking komt, of vergoedingen die alleen voor bepaalde patiënten gelden. Ga ook na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgverleners waar je dan aan vast komt te zitten. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het is daarom slim om de verschillende zorgverzekeringen en verzekeraars te vergelijken. Gebruik hiervoor onze vergelijkingssite: verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven