Orthodontie in je zorgverzekering

Zorgverzekering nieuws

Orthodontie in je zorgverzekering

2 minuten leestijd
Vanuit de basisverzekering worden de meeste tandartskosten niet vergoed. Hiervoor kunt u een aparte aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Wanneer u verwacht veel gebruik van de tandarts of orthodontist te maken, is het verstandig om een tandartsverzekering of een aanvullende verzekering voor orthodontie af te sluiten. Voor kinderen tot 18 jaar worden de meest voorkomende behandelingen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Toch zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een tandartsverzekering, waaronder orthodontie.

Als je kinderen hebt die misschien in aanmerking komen voor een beugel of er al een hebben, is het van belang dat je daar rekening mee houdt bij het kiezen van je tandartsverzekering. Dit zijn kosten die snel kunnen oplopen. Ook zijn er grote verschillen in de hoogte van de vergoeding bij verschillende zorgverzekeraars en pakketten. Let niet alleen op de totale vergoeding, maar ook op de maximale vergoeding per jaar.

Medische acceptatie

Er zijn twee criteria waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een zorgverzekering met dekking voor orthodontie of een tandartsverzekering. Deze zijn de wachttijd en de medische selectie.
Een wachttijd houdt in dat je minimaal een jaar moet wachten voordat je gebruik kunt maken van de orthodontie-dekking uit de verzekering. Wel heb je dan al 12 maanden de volledige premie betaald zonder er volledig gebruik van gemaakt te kunnen hebben.

Een medische selectie houdt in dat je meerdere gezondheidsvragen moet beantwoorden. De verzekeraar bepaalt aan de hand van jouw antwoorden of je geaccepteerd of geweigerd wordt voor de dekking.

Soms is het juist voordeliger voor een verzekering met wachttijd te kiezen, voornamelijk bij uitgebreide verzekeringen met een hoge (of onbeperkte) vergoeding. Wanneer je kinderen hebt die binnenkort een beugel moeten of waarvan je voorziet dat de orthodontiekosten erg hoog zullen oplopen, is dit vaak de voordeligste keuze.

Bepaalde zorgverzekeraars vergoeden orthodontie vanuit de tandartsverzekering. Je hebt dan ook nog recht op vergoeding voor bijvoorbeeld controles, mondhygiëne, vullingen en kronen. Andere verzekeraars vergoeden orthodontie alleen vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt dan ook nog recht op andere vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of een bril/lenzen. En er zijn ook zorgverzekeraars die een totaalpakket aanbieden. Denk hierbij dus aan een orthodontie vergoeding, een tandartsdekking en andere dekkingen zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Bepaal voor jezelf en je kind welke dekkingen je het best kunt gebruiken en maak op basis hiervan een goede vergelijking. Je kunt altijd een kijkje nemen op onze vergelijker: verzekering.nl. Zo zie je in een paar minuten of het voor jou voordeliger is om over te stappen of dat je toch beter bij je huidige zorgverzekeraar kan blijven. Ook kun je de verschillende zorgverzekeringen en aanvullende verzekeringen vergelijken om te kijken wat het best past bij je wensen en behoeften.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven