Lagere zorgpremies bij verschillende zorgverzekeraars.

Zorgverzekering nieuws

Lagere zorgpremies bij verschillende zorgverzekeraars.

2 minuten leestijd
Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels de premies voor het komende jaar bekend gemaakt. De verwachting hierbij is vaak dat de meeste premies zullen stijgen. Echter is gebleken dat er toch een aantal grote verzekeraars zijn waarbij de maandpremie wel degelijk is gedaald. Toch wil dat niet zeggen dat alle klanten van deze verzekeraars het komende jaar minder kwijt zijn aan hun basisverzekering. Vanaf 2020 wordt de collectiviteitskorting namelijk gehalveerd.

De premie van de naturaverzekering van Nationale Nederlanden is volgend jaar een bedrag van €122,76. Dit is een stuk lager dan de premie van 2019, wat een bedrag was van €128,60. Dit is een daling van maar liefst 4,54 procent. Bij de verzekeraar CZ is de premie het meest gedaald van alle verzekeraars. De premie van de naturaverzekering is namelijk van €124,80 naar €120,95 gegaan. Ook bij VGZ en Univé is de maandpremie minder geworden. Beide zijn met €1,- omlaag gegaan. En bij het Zilveren Kruis gaat de premie van de naturaverzekering met €1,50 euro omlaag naar 125,45 euro.

De daling geldt echter niet voor alle verzekeraars. Bij Menzis gaat de premie juist met €1,- omhoog. De basisverzekering komt volgend jaar uit op €123,-. En bij DSW, die als eerst de nieuwe premie bekend heeft gemaakt, stijgt de premie zelfs met €6,- naar een bedrag van €118,- Ook wordt bij VGZ de restitutiepolis juist €0,75 duurder.

Dit wordt het eerste jaar sinds 2014 dat er meerdere zorgpremies dalen. De zorgpremies zijn sindsdien eigenlijk alleen maar gestegen door de oplopende zorgkosten. In 2014 kwam de daling door een forse verhoging van het eigen risico maar nu heeft het toch andere oorzaken.

De hoofdoorzaak voor de daling in premies komt vooral doordat de overheid heeft bepaald dat elke zorgverzekeraar vanaf 2020 nog maar maximaal 5% korting mag geven op een collectieve zorgverzekering. Dit is zeker een wijziging dat invloed heeft op de zorgverzekering van vele Nederlanders. Het afgelopen jaar was de korting namelijk nog 10 %. We spreken dus van een halvering.

Voor die collectiviteitskorting van 10% verhoogden verzekeraars juist de premie, om daaruit de korting te kunnen financieren. Maar nu de korting dus nog maar 5% gaan de premies dus ook omlaag. Toch zullen de meeste mensen in 2020 meer premie moeten gaan betalen, omdat de lagere premies niet de volledige korting kunnen financieren. Veel mensen met een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via hun werk, zullen het komende jaar hierdoor toch een stijging in hun premie zien, ondanks dat ze bij een verzekeraar zitten waarvan de naturapremie wel is gedaald.

De lagere kortingen zijn niet de enige reden dat de premies dalen. Een deel van de financiële reserves van de verzekeraars worden gebruikt om de stijging van de premie te dempen. Ook zeggen vele zorgverzekeraars te kunnen besparen door scherpe zorginkoop. En er worden zoals gewoonlijk weer reserves teruggegeven.

 

Wilt u overstappen van verzekeraar of uw verzekering vergelijken? Dat kan op onze site. Want wat voor u de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is daarom slim om de verschillende zorgverzekeringen en verzekeraars op een rijtje te hebben en deze met elkaar te vergelijken. Gebruik hiervoor onze vergelijkingssite: verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven