Zakelijk

Welke zorgverzekering kies ik als ZZP’er?

Zorgverzekering nieuws

Welke zorgverzekering kies ik als ZZP’er?

2 minuten leestijd
Wanneer u een eigen bedrijf heeft, bent u vaak met andere dingen bezig dan het zoeken naar de juiste zorgverzekering. Toch is het van belang dat u hier wel de nodige aandacht aan besteedt. Bij ziekte of een ongeval wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg, zodat u zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. In tegenstelling tot iemand in loondienst, krijgt u immers niet doorbetaald wanneer u ziek bent.

Welke zorgverzekeringen zijn er voor ZZP’ers?

Als ZZP’er bent u net als iedereen in Nederland verplicht een basis zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de meest noodzakelijke medische kosten, zoals een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis. Daarnaast kunt u als ZZP’er een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt eventuele extra ziektekosten.

Sommige verzekeraars hebben een speciale aanvullende zorgverzekering voor ZZP’ers. Zo’n zorgverzekering dekt bijvoorbeeld vaak behandelingen door een fysiotherapeut, zodat u snel kunt revalideren als dat nodig is. Ook iets om te overwegen is of u, uzelf collectief wilt laten verzekeren of niet. Dit hangt natuurlijk af van uw eigen zorgvraag en voorkeuren.

Vaak zijn mensen met een collectieve verzekering over verzekerd. Er wordt namelijk voor een pakket met een aanvullende dekking gekozen omdat ze hiermee korting krijgen. In dit pakket kan zorg zitten waar u misschien helemaal geen gebruik van maakt. In dat geval bent u voordeliger uit als u kiest voor een ‘normale’ verzekering met een beperktere dekking of alleen een basisverzekering. Zo komt het dat een zorgverzekering zonder collectiviteitskorting vaak goedkoper is dan een polis met korting. Dat betekent dat u met dezelfde dekking veel goedkoper uit bent!

Eigen risico verhogen?

Wanneer u verwacht dat u het komende jaar weinig zorgkosten zal hebben, kan het handig zijn om uw eigen risico te verhogen. U kunt meestal kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit komt bovenop het verplichte eigen risico van €385. Het totale eigen risico kan dus oplopen tot €885. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. Deze korting wisselt per zorgverzekeraar, maar kan een besparing opleveren van enkele tientjes per maand. Meestal krijg t u een korting op de jaarpremie ter hoogte van 50% van het bedrag waarmee u het eigen risico verhoogt. Als u toch zorg blijkt nodig te hebben betaald u eerst het verplichte en vrijwillige eigen risico zelf. Daarna wordt het volledig vergoed.

Tussentijds overstappen naar een ZZP-zorgverzekering?

In principe kunt u maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Wanneer u uw baan kwijtraakt of uit loondienst gaat wilt u misschien een andere zorgverzekering afsluiten. U kunt hiervoor een verzoek indienen bij uw verzekeraar, maar deze mag worden afgewezen. Dat zou betekenen dat u tot het einde van het jaar vastzit aan uw huidige contract. Sommige verzekeraars bieden klanten zoals startende ZZP’ers wel de mogelijkheid om hun verzekering aan te passen of een speciale ZZP-zorgverzekering af te sluiten. Wilt u de verschillende zorgverzekeringen vergelijken om te kijken wat het best past bij uw wensen en behoeften? Neem dan een kijkje op onze vergelijker: verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven