Stoppen met roken in oktober.

Zorgverzekering nieuws

Stoppen met roken in oktober.

2 minuten leestijd
Oktober is weer aangebroken. En natuurlijk staat het zoals ieder jaar in het teken van stoppen met roken. Vandaar: Stoptober. Stoptober is bedacht door verschillende organisaties om ervoor te zorgen dat stoppen met roken meer aandacht krijgt. De campagne werd in 2012 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd en was daar in het eerste jaar al een groot succes. Dit jaar wordt de campagne voor de zesde keer in Nederland georganiseerd.

Het is altijd moeilijk om ergens mee te stoppen, maar wanneer u het niet alleen hoeft te doen is het vaak net iets prettiger. Niet alleen is stoppen met roken goed voor uw gezondheid, maar ook de premie van uw overlijdensrisico gaat erdoor omlaag.

Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de mensen die meededen aan Stoptober, na drie maanden nog steeds zijn gestopt. Dit zijn veel meer mensen als bij een ‘normale’ stoppoging. Ook laten ieder jaar vrijwilligers zich een week opsluiten in een speciaal huis: het Stoptoberhuis. Dit doen zij met 50 andere mensen die ook graag de strijd aangaan tegen hun rookverslaving.

Positief effect voor uw levensverwachting

Wanneer u voor uw 35ste stopt met roken leeft u net zolang als mensen die nog nooit hebben gerookt. Dat blijkt uit een onderzoek van CBS uit 2017. Wanneer u voor uw 50ste stopt, is het risico om eerder te overlijden gehalveerd. Ook bleek dat één op de vier rokers de 65 niet haalt. Dit is natuurlijk veel te jong en het is ook van belang dat men daar zich meer van bewust wordt.

Minder premie overlijdensrisicoverzekering

De prijs van een pakje sigaretten is in de afgelopen jaren flink gestegen. Inmiddels betaalt u al snel rond de zeven euro. Wanneer u stopt met roken scheelt dit u dus zeker veel geld. Niet alleen bespaart u op de sigaretten zelf maar ook op de premie van uw overlijdensrisicoverzekering kunt u besparen. Wanneer u rookt betaalt u namelijk een speciale rokerspremie, die veel hoger is dan de normale premies. Over een jaar betaalt iemand die rookt gemiddeld 355 euro meer dan een iemand die niet rookt. Als u minimaal 2 jaar bent gestopt met roken kunt u dit doorgeven aan uw verzekeraar. Die verlaagt dan uw premie naar een niet-rokerstarief. Zo kunt u flink besparen terwijl u werkt aan uw gezondheid!

Stoppen met roken vanaf 2020 goedkoper

Is het niet gelukt om mee te doen aan stoptober? Of heeft u juist goede voornemens om vanaf volgend jaar te stoppen? Dan is het goed nieuws om te horen dat u vanaf 1 januari 2020 voor een begeleidingstraject geen eigen risico meer betaalt. De basisverzekering vergoed de volledige kosten hiervan. Dat staat in het nationaal preventieakkoord. Door bepaalde aanvullende verzekeringen worden er ook nog een aantal trainingen en therapieën vergoed.

Verzekerden die meedoen aan het stoppen-met-rokenprogramma hebben 1 keer per jaar de kans op gratis begeleiding. Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals:

  • Groepstrainingen
  • Persoonlijke coaching
  • Voorgeschreven nicotinevervangende middelen
  • Voorgeschreven medicijnen

Wilt u weten welke verzekeringen het best bij u past en waar u het best terecht kunt wanneer u wilt stoppen met roken? Neem dan een kijkje op onze vergelijkingssite: verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven