Zakelijk

Vele Nederlanders lopen zorgtoeslag mis.

Zorgverzekering nieuws

Vele Nederlanders lopen zorgtoeslag mis.

2 minuten leestijd
Ongeveer 450 duizend mensen met recht op zorgtoeslag hebben deze in het afgelopen jaar niet gekregen. Een deel van hen vergeet simpelweg de zorgtoeslag aan te vragen, een ander deel denkt dat ze er waarschijnlijk niet voor in aanmerking komen.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten die u maakt voor uw zorgverzekering. De hoogte van deze bijdrage hangt af van uw inkomen. Het doel van hiervan is om de premiekosten van uw zorgverzekering betaalbaar te houden, voornamelijk voor mensen met een laag inkomen. Of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag kunt en wat de hoogte hiervan is, hangt af van uw jaarinkomen. De voorwaarden hiervoor verschillen elk jaar. In principe heeft iedereen recht op zorgtoeslag, echter hangt de hoogte af van uw persoonlijke omstandigheden.

Misverstanden

Er bestaan veel misverstanden over zorgtoeslag. Veel mensen met een lager inkomen zijn vaak terughoudend met het aanvragen, omdat ze bang zijn dat deze toeslag later terugbetaald moet worden. Hierdoor wordt juist een hoop geld misgelopen, terwijl ze dit geld goed zouden kunnen gebruiken. Zorgtoeslag is er namelijk om mensen met een lager inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico van de zorgverzekering.

Het moeten terugbetalen van de zorgtoeslag, of een deel daarvan, kan alleen als u de toeslag vooraf aanvraagt, niet wanneer u het terugvraagt over een voorgaand jaar. Wanneer u toch uw twijfels heeft kunt u het bedrag op een aparte spaarrekening zetten. Hierdoor kunt u het altijd zonder problemen terugbetalen, mocht dat nodig zijn.

Hogere inkomens

Ook mensen met hogere inkomens doen vaak geen aanvraag omdat ze denken dat ze er geen recht op hebben, terwijl het in sommige gevallen wel zo is. Bijvoorbeeld als u in het afgelopen jaar minder bent gaan werken, waardoor je uiteindelijk een lager jaarinkomen had.

Als eerst kijkt de belastingdienst naar het toetsingsinkomen. Het toetsingsinkomen is het totale inkomen over een heel jaar min eventuele aftrekposten. Aftrekposten verminderen je inkomsten voor de belastingdienst. Hierdoor kan je met een hoog salaris soms toch een jaar recht hebben op zorgtoeslag.

De meest voorkomende aftrekposten zijn:

  • Hypotheekrente
  • Kosten voor de financiering van je eerste woning
  • Boeterente bij het oversluiten van een hypotheek
  • Alimentatie
  • Studiekosten
  • Reiskosten woon-werkverkeer

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag of bij welke verzekeraar u het goedkoopst uit bent? Neem dan een kijkje op onze vergelijkingssite: verzekering.nl Je kunt de nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven