Zakelijk

De tandarts moet terug in de zorgverzekering.

Zorgverzekering nieuws

De tandarts moet terug in de zorgverzekering.

2 minuten leestijd
Zo luidt de mening van vele Nederlanders. De discussie of tandheelkundige zorg weer vergoed moet worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering is er een die al jaren gaande is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat mensen die een hoger inkomen hebben, vaker naar de tandarts gaan. Sinds de tandarts uit de basisverzekering is verdwenen kiezen veel mensen ervoor hun tandartskosten zelf te betalen. Maar wat zijn hier de gevolgen van? En is het dan verstandiger de tandarts op te nemen in de basisdekking? We zoeken het voor u uit.

Tandarts onbetaalbaar geworden

Een van de gevolgen van het verdwijnen van de tandarts uit de basisverzekering is dat voor vergoeding van tandheelkundige zorg nu een aanvullende verzekering afgesloten moet worden. En deze kosten kunnen veel Nederlanders simpelweg niet betalen. Zij kiezen ervoor zelf de tandartsbezoeken af te rekenen. Gevolg hiervan: een bezoek aan de tandarts wordt een optie in plaats van een gewoonte.

Gezondheidsverschillen tussen arm en rijk

En dat een bezoek aan de tandarts als een luxe optie wordt gezien, is een slechte zaak. Want wie geen geld wil of kan uitgeven aan een periodieke controle, wacht vaak met een tandartsbezoek tot er acute problemen met het gebit zijn. En dan lopen de kosten al snel op. Hierdoor ontstaan grote gezondheidsverschillen tussen arm en rijk in Nederland: een slecht gebit is een teken van armoede.

Kinderen wel standaard verzekerd

Om ervoor te zorgen dat tandheelkundige zorg weer toegankelijk wordt voor iedereen, wordt gepleit voor een basisverzekering waarin óók de tandarts opgenomen is. Voor kinderen is dit bijvoorbeeld standaard het geval. Onderzoek wees uit dat er bij hen geen verschil te zien is tussen arm en rijk als het gaat om de gezondheid van het gebit. Daarom wordt aangenomen dat ook volwassenen eerder de keuze zouden maken om naar de tandarts te gaan als de kosten standaard vergoed worden door hun verzekering.

Kosten fors omhoog?

Maar gaan de premies dan niet fors omhoog? Daarover valt te twisten. Aan de ene kant zal een groot deel van de Nederlanders alleen van de halfjaarlijkse controles gebruik maken. In dit geval bent u zonder tandartsverzekering goedkoper uit. De realiteit toont echter dat men de controles sneller overslaat wanneer deze zelf betaald moeten worden. Door periodieke controles en standaardbehandelingen te vergoeden met een basisdekking voorkomt u gebitsproblemen en bespaart u juist op kosten. Individuele verantwoordelijkheid bepaalt dus of het verstandiger is de tandheelkundige zorg in de basis- of juist de aanvullende verzekering op te nemen.

Zolang de tandartsverzekering een aanvullende module blijft, is het verstandig om altijd een goede vergelijking te maken tussen verzekeraars. Zo zorgt u ervoor dat u nooit teveel betaalt en toch goed verzekerd bent voor tandheelkundige zorg.

Je kunt in onze vergelijker nieuwe premies berekenen voor je zorgverzekering, zodat je ook in 2019 een goede zorgverzekering af kan sluiten.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven